Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Θα τον ρίξουν οι βουλευτές του; - Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία

-148 τα ως τώρα τα “ναι”:146 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συν τη Λούκα και την Έλσα
-Οι πέντε που ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας λένε πως δε θα στηρίξουν. Θα επιμείνουν ως το τέλος ή θα μεταπεισθούν;
-Ο Πρωθυπουργός καταγγέλλει ότι τους υποκινούν τραπεζικά συμφέροντα


Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι πλέον δεν υπάρχει το “όλον ΠΑΣΟΚ”. Το κόμμα που έχει την ικανότητα να συσπειρώνεται από την εξουσία, πάντα σε κρίσιμες στιγμές έχει και την “ικανότητα” να ανασύρει τις εσωκομματικές του έριδες.


Τις τελευταίες ώρες ήρθαν ξανά, όσο ποτέ πριν τον τελευταίο καιρό, στην επιφάνεια και πάλι οι πτέρυγες των “Παπανδρεϊκών”, των “Βενιζελικών”, οι εκσυγχρονιστές, οι παλιοί και οι νέοι “λοχαγοί”. Πολλοί λένε με νόημα ότι το “κάστρο πέφτει από μέσα” και τονίζουν ότι αυτό ξεκινάει από τη στιγμή που πλέον υπάρχει ευθύτατη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αρχηγού.

Για πολλούς ο Γ. Παπανδρέου είναι πλέον “εκτός κάδρου”. Το δείχνει πλέον ξεκάθαρα η κίνηση όσων ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα δεν απαιτούν να έχει εκείνος τα ηνία της. Ταυτόχρονα λένε με νόημα ότι οι κινήσεις βουλευτών που δεν θα περίμενε κάποιος να “βγουν μπροστά” λένε πολλά για κέντρα αποφάσεων που στέλνουν μηνύματα.

Η Μιλένα Αποστολάκη το ξεκαθάρισε, διαχώρισε τη θέση της και ανεξαρτητοποιήθηκε ρίχνοντας τον αριθμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κάτω από το όριο των 153 που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

“Θα κρίνω από όλα τα δεδομένα” έλεγε αργά χθες τη νύχτα η Εύα Καϊλή αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ παρόμοια στάση κρατούν Βάσω Παπανδρέου, Χαρά Κεφαλίδου, Τόνια Αντωνίου και Κατερίνα Μπατζελή.

Με όλα τα παραπάνω ο αριθμός των βουλευτών που είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν πέφτει στους 147. Μειώνεται ακόμη περισσότερο με δεδομένη τη διαφωνία και του κ. Λιντζέρη και έτσι δεν μιλάμε παρά μόνο για 146 βουλευτές.

Ωστόσο πρέπει να θυμηθούμε ότι η κ. Κατσέλη έχει πει ότι διαχώρησε τη θέση της την προηγούμενη φορά και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η Έλσα Παπαδημητρίου δηλώνει πως ίσως στηρίξει με τη δική της ψήφο. Και πάλι όμως ο αριθμός δεν ξεπερνάει τους 148.

Εδώ κάποιοι όμως τονίζουν ότι δεν χρειάζονται 151 ψήφοι. Απλά μια παραπάνω ψήφος από τον μισό αριθμό επί των παρόντων βουλευτών στη ψηφοφορία, το γνωστό 50% +ένας δηλαδή.

Άλλοι πάλι με νόημα τονίζουν ότι μπορεί να μην έρθει καν... η Παρασκευή και τολμούν να προβλέψουν ακόμη και την ώρα... Αν γίνει κίνηση πριν την Παρασκευή, λένε, θα γίνει πριν τη συνάντηση στις Κάννες, πριν τις έξι το απόγευμα σήμερα.

Αριθμός που οδηγεί σε άμεσες εξελίξεις. Ειδικά από τη στιγμή που ορισμένοι προσθέτουν και τρία ακόμη ονόματα, αυτά των κυρίων Ανδρουλάκη, Σαλαγιάννη και Βαρβαρίγου.

Ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι ισορροπίες που θα παίξουν την κρίσιμη στιγμή ρόλο.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με ένα κόμμα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καταγγέλλει συμφέροντα και υποκινητές.

Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε “τι άλλαξε” και πρόσθεσε “γιατί λύσσαξαν” τα άλλα κόμματα και τα περισσότερα ΜΜΕ.

Ο ίδιος φωτογράφησε το ποιος και το τι λέγοντας: “κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή”

Αυτά εκτός κόμματος ή μήπως και εντός. Τα βέλη δεν στράφηκαν μόνο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και οι ευθεία κατηγορία για υπόγεια συμφέροντα ίσως ωθήσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο στα άκρα.







newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου