Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Στην πόρτα του ΔΝΤ η Ιταλία

Στο κατώφλι του ΔΝΤ βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία φαίνεται να είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος μετά την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ φέρεται να προσέφερε, δια στόματοςΚριστίν Λαγκάρντ, έκτακτη οικονομική βοήθεια στην κυβέρνησης της Ρώμης, ύψους σαράντα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε ένα χρόνο, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Επισήμως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργούΣίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση. Φέρεται όμως να αποδέχθηκε μια μορφή "ενισχυμένης επιτήρησης" που θεωρείται το πρώτο στάδιο της παροχής βοήθειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ιταλία δέχθηκε να θέσει υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ τους κρισιμότερους τομείς της - όπως το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία -, αν και η κυβέρνηση της Ρώμης κάνει λόγο μόνο για "παροχή συμβουλών". Αναμένεται, μέσα στις επόμενες ώρες, μια σαφής τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ή του ίδιου του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία ως προς τους στόχους της Ιταλίας- ότι θα τους εκπληρώσει. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία επιτήρησης, με τη χρήση της δικής του μεθόδου, και οι Ιταλοί λένε ότι μπορούν να το δεχθούν", ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

"Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επιτήρηση, ακόμη και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα αναφέρουν την πρόοδο της Ιταλίας στην εκπλήρωση των στόχων.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν θεωρείται αξιόπιστη επιλογή για την Ιταλία, όπου ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς στα οικονομικά της σχέδια. "Δεδομένου του γενικού κλίματος και της έλλειψης αξιοπιστίας της Ιταλίας, οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή πρόβλημα διογκώνεται και χειροτερεύει τα πράγματα, και έτσι οι αγορές δεν μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη", τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με συνεργάτες του αναμένεται να συνδέσει τα μέτρα που απαιτούνται από την ΕΕ με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, στη στιγμή που το κόμμα του Λαός της Ελευθερίας "φυλλορροεί", καθώς δύο βουλευτές αποφάσισαν να προσχωρήσουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc.

Μετά την Ελλάδα, η διεθνής πίεση μετατοπίζεται στην Ιταλία, η οικονομία της οποίας έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο των αγορών, ενώ η συμμετοχή του Μπερλουσκόνι στην G20 σκιάζεται πλέον από το ενδεχόμενο σενάριο - που υποκίνησε η Ελλάδα - για έξοδο χώρας-μέλους από την ευρωζώνη.

Ο Μπερλουσκόνι πήγε με "άδεια χέρια" στη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, καθώς σε μαραθώνιο υπουργικό Συμβούλιο δεν έγινε εφικτό να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα "περάσουν" τα μέτρα.




nooz.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου