Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου στο υπουργικό: "Ετοιμάστε τις παραιτήσεις σας. Σύντομα θα έχουμε λύση"

Μια ώρα ακριβώς κράτησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών του. Η φράση του μάλιστα μέσα στο υπουργικό ήταν χαρακτηριστική: 'Θα υπάρξει λύση σύντομα. Συνεχίζονται οι διεργασίες".

Ανακοινώσεις δεν έχουν γινει ακόμα, ωστόσο, όταν ο διεθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Νίκος Αθανασάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η κυβέρνηση παραιτήθηκε απάντησε: "Οι παραιτήσεις των υπουργών είναι αυτονόητο ότι είναι έτσι κι αλλιώς στην διάθεση του πρωθυπουργού".


Με μια ώρα και είκοσι λεπτά καθυστέρηση άρχισε το (τελευταίο) ίσως με αυτή την σύνθεση υπουργικό συμβούλιο. Αίσθηση προκάλεσε ότι 5 λεπτά μετά την εναρξή του, ο πρωθυπουργός βγήκε από την αίθουσα. Όμως πολύ γρήγορα επέστρεψε. Στο ενδιάμεσο για λίγα λεπτά συνομίλησε με τους κυρίους Πετσάλνικο και Κακλαμάνη.

Από την ώρα άφιξης του Λ. Παπαδήμου χθες το απόγευμα στις πέντε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ξεκίνησε ένα “όργιο φημών” με αποτέλεσμα σε κάθε μετακίνηση τόσο του ίδιου, όσο και του Γ. Παπανδρέου ή του Α. Σαμαρά όλοι μιλούσαν για “πιθανή συνάντηση”.
Λίγο μετά τις 10 μια ακόμη πληροφορία εντός ή εκτός εισαγωγικών διαδόθηκε και μιλά για συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο.

Πριν την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (άρχισε 13.20), μιλώντας στο Newsit, ανεξάρτητη πηγή που θεωρείται αξιόπιστη, δήλωνε ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επιλογή Παπαδήμου. "Υπάρχει περίπτωση", είπε, "να ανακοινωθεί όνομα έκπληξη που δεν έχει ακουστεί όλες αυτές τις ημέρες".
Έτσι, στο παιχνίδι μπαίνει και το όνομα του καθηγητή ευρωπαϊκού δικαίου και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, καθηγητή Βασίλη Σκουρή.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν τις 2 έφυγε από τα γραφεία της ΝΔ στην Λ.Συγγρού ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας στο πρωινό του Αντέννα ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε με νόημα ότι "το θέμα του Πρωθυπουργού θα κλείσει άμεσα, περιμένουμε τις ανακοινώσεις".

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ο κ. Παπαδήμος έχει “κλειδώσει” και αποσυνδέουν την άφιξη του κ. Ρουμελιώτη στην Αθήνα με πιθανή του υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, λένε, ότι έρχεται μεταφέροντας τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ τόσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την συμμετοχή του ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Πάντα σε επίπεδο φημών όμως γίνεται λόγος για “θέμα ωρών”. Κάποιοι δείχνουν την ώρα του υπουργικού συμβουλίου, και λένε με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο.

Δυο τα σενάρια που "παίζουν"

Πρώτα θα παραιτηθεί η υπάρχουσα κυβέρνηση και στη συνέχεια με ανακοίνωση της Προεδρίας τη Δημοκρατίας θα μάθουμε και το όνομα του νέου Πρωθυπουργού. Πάντως, ο κ. Παπούλιας είναι από τις 12.00 στο Προεδρικό Μέγαρο.



Το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο μιλάει για ένα ακόμη παιχνίδι εντυπώσεων. Ότι το υπουργικό συγκαλείται για να μην φανεί η χώρα ακυβέρνητη.

Όπως και να 'χει μέχρι και αργά τη νύχτα δεν είχε αποσυρθεί από το “κάδρο” το όνομα του Λουκά Παπαδήμου αν και πολλοί μιλούσαν για ανυπέρβλητα εμπόδια καθώς ο κ. Παπαδήμος θέτει τους δικούς του όρους και η Νέα Δημοκρατία έχει σοβαρές ενστάσεις
Έτσι επανήλθαν στο τραπέζι τα ονόματα των κυρίων Διαμαντούρου και Ρουμελιώτη

Από το βράδυ και μετά και με βάση τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. πάντως έχει διαφανεί μια "υποχώρηση" της Ν.Δ. στο θέμα της συμμετοχής πολιτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα η Ν.Δ. δεν ήθελε τα στελέχη της να “φθαρούν” σε αυτή την κυβέρνηση που θα συνδεθεί με το “κούρεμα”, ωστόσο φαίνεται πως αυτό άλλαξε προκειμένου να βρεθεί μια λύση και η λύση αυτή φαίνεται πως θα “ακούει” στο όνομα Λ. Παπαδήμος που οι πληροφορίες τον ήθελαν να θέτει ως όρο τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομφαλοσκοπούμε και το ρολόι τρέχει

Οι δυο “μεγάλοι” έδειξαν να βάζουν νερό στο κρασί, αλλά στη “μπλόφα” της συνεννόησης οι “κουτόφραγκοι” δεν φάνηκαν αποφασισμένοι να δώσουν... ρέστα.

Σε απλά ελληνικά Γ. Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς με τη χώρα να έχει κάνει το μετέωρο βήμα στο κενό αποφάσισαν να ανακοινώσουν ότι θα συμπράξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κίνηση θεωρήθηκε αρκετή για πειστεί η Ευρώπη και το ΔΝΤ να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση και να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο για να “βγάλει” μια κυβέρνηση.

Τα ελληνικά “τερτίπια” όμως εκνεύρισαν του Ευρωπαίους και πάλι. Όλοι χωρίς καμία εξαίρεση υποδέχθηκαν θετικά την κίνηση, αλλά είπαν ξεκάθαρα ότι δεν φτάνει.

Όπως απάντησαν στον Παπανδρέου “κάνε ότι θέλεις” αλλά τήρησε τη συμφωνία έτσι και τώρα (ένα κλικ πιο αυστηροί) ζητούν γραπτή εγγύηση και από τους δύο (Παπανδρέου-Σαμαρά) ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία που προέκυψε στις 26 Οκτωβρίου αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Κρατούν στο χέρι και πάλι την “επιταγή” της 6ης δόσης και απειλούν.

Με τη διαφορά ότι δεν απειλούν δυο πρόσωπα, αλλά όλη τη χώρα, όλους εμάς δηλαδή με στάση πληρωμών και άτακτη χρεοκοπία (αν και δεν τους συμφέρει) και όλοι η χώρα, όλοι εμείς περιμένουμε τα κομματικά παιχνίδια να σταματήσουν και να δώσουν λύση.




newsit.gr
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου