Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE Οι Έλληνες λένε "όχι" στο δημοψήφισμα

Η απώλεια πολιτικού κεφαλαίου και η μη συνέπεια σε προηγούμενες δεσμεύσεις, αιτίες για την απόρριψη διενέργειας δημοψηφίσματος και από τους πολίτες. Δεν έπεισαν τα επιχειρήματα Παπανδρέου κατά των εκλογών

Σύμφωνα με ανάλυση την δημοσκόπησης της Public Issue για την "Καθημερινή" της Κυριακής, η εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό δεν έπεισε όχι μόνο γιατί προκάλεσε φόβο για το ευρώ και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά και για σειρά άλλων λόγων.

Μόλις 1 στους 8 ερωτηθέντες εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, που φαίνεται να έχει χάσει το πάλαι ποτέ πολιτικό του κεφάλαιο, ώστε να αναλάβει τέτοιου είδους πρωτοβουλία.


Στο μέτρο μάλιστα, που η εν λόγω πρωτοβουλία συνδυάστηκε με το πρόσωπό του, ήταν μάλλον αναμενόμενη η απόρριψη του εγχειρήματος από το 70% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως κόμματος.

Σημειώνεται, ότι το 61% των ερωτηθέντων που λένε "όχι" στο δημοψήφισμα, είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο ερώτημα, "ποια είναι η γνώμη σας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος", το 20% συμφωνεί - μάλλον συμφωνεί, το 4% δεν έχει γνώμη, ενώ το 6% των ερωτηθέντων δεν έχει ακούσει για τη δανειακή σύμβαση.

Η επιχειρηματολογία του κ. Παπανδρέου υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος και κατά της διενέργειας εκλογών, δεν έπεισε τους πολίτες, υπέρ του πρώτου.

Ως εκ τούτου, και δεδομένης της "παράδοσης" των εκλογών και όχι των δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, τα δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων προτιμούν τις πρώτες από το δεύτερο, ενώ μόλις το 14% επιλέγει το δημοψήφισμα.

Στο ίδιο ερώτημα, "δημοψήφισμα ή εκλογές", το 3% δεν έχει γνώμη, το 16% δεν θέλει τίποτα από τα δύο, ενώ ένα 1% των ερωτηθέντων θέλει και τα δύο.

Οι Έλληνες θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο ερώτημα "ποια είναι η γνώμη σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 53% έχει θετική άποψη, το 44% αρνητική και ένα ποσοστό 3% δεν έχει γνώμη.

Σημειώνεται ακόμη, ότι στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, το 67% θεωρεί ότι θα ήταν μάλλον χειρότερα, το 16% μάλλον καλύτερα, το 10% πιστεύει ότι τα πράγματα θα έμεναν τα ίδια, ενώ ένα ποσοστό 7% δεν έχει γνώμη.



news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου