Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σε κλοιό διαδηλωτών η Ρουμανία - «Κάτω ο δικτάτορας, το έθνος είμαστε εμείς»

Συνεχίστηκαν και χθες, για έκτη μέρα, στοΒουκουρέστι και άλλες 20 επαρχιακές πόλεις της Ρουμανίας οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο Βουκουρέστι, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική που ακολουθούν ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου και η κυβέρνηση και ζήτησαν την παραίτησή τους και τη διενέργεια εκλογών.


Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα, όπως: «Κατάληψη της πλατείας- Κατάληψη της Ρουμανίας», «Παίρνουμε τη χώρα πίσω», «Παραίτηση», «Το έθνος είμαστε εμείς, κάτω ο δικτάτορας», «Σεβασμός και αξιοπρέπεια».

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες στις πόλεις Τιμισοάρα, Μπράσοβ, Πιτέστι, Άλμπα Ιούλια, Μπιστρίτα, Γκαλαράσι, Μποτοσάνι κ.ά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ τόνισε ότι η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των διαδηλωτών που κατέρχονται στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Σουλτζ σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί αν η πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έγινε στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε γι αυτό, αλλά είδα ότι μαζικά κινήματα σε όλη τη χώρα και η σύστασή μου προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών και κυρίως της Ρουμανίας είναι να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους ανθρώπους στους δρόμους. Είναι άνθρωποι χωρίς ελπίδες για το μέλλον, άνθρωποι χωρίς ελπίδα για τα παιδιά τους και αξίζουν να ληφθούν σοβαρά υπόψη» τόνισε ο κ. Σουλτζ, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι άνθρωποι στους δρόμους δεν ενδιαφέρονται για θεσμικές συζητήσεις, αλλά για το μέλλον των παιδιών τους.

Σε ερώτηση αν οι οικονομικές δυσχέρειες, μπορεί να έχουν ως συνέπεια την έλλειψη δημοκρατίας, ο κ. Σουλτζ τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος «η αίσθηση της απελπισίας» να οδηγήσει σε ρατσισμό, ξενοφοβία και αναζήτηση «αποδιοπομπαίων τράγων».Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου