Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες στο Costa Concordia- «Ελεύθερος ο Έλληνας υποπλοίαρχος

Έντεκα νεκροί και 20 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου κοντά στις ακτές τις Τοσκάνης. Την ώρα που βαριές αποκαλύψεις εναντίον του καπετάνιου του Costa Concordia έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας, ελεύθερος,χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη, αφέθη τελικώς ο ελληνικής καταγωγής Ιταλός υπήκοος Δημήτρης Χρηστίδης υποπλοίαρχος του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου.

Σύμφωνα με το protothema.gr, o κ. Χρηστίδης ο αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού που το όνομά του συμπεριελήφθη στις συνομιλίες του κυβερνήτη Φραντσέσκο Σετίνο, με τον λιμενάρχη του Γκροσέτο που τους διέτασσε να επιστρέψουν στο πλοίο που εγκατέλειπαν, δεν κρίθηκε προφυλακιστέος για κάποιο αδίκημα και πλέον οι νομικές υπηρεσίες της εταιρείας Costa Cruiser έχουν απλώσει ένα δίκτυ προστασίας γύρω από τον κυβερνήτη του πλοίου που κατηγορείται, πλέον, για σωρεία ανθρωποκτονιών.

Eν τω μεταξύ, τα συνεργεία διάσωσης έχουν περιθώριο 12 ως 24 ώρες για να ολοκληρώσουν τις έρευνες για επιζώντες στο ναυάγιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έπεσε στα βράχια στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας δυτών της πυροσβεστικής.

«Το περιθώριο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης είναι 12 ως 24 ώρες», τόνισε ο Μοντέστο Ντίλντα.

Μέχρι τώρα έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 20 αγνοούνται από τους 4.200 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, το οποίο είχε αποπλεύσει μόλις δυόμισι ώρες πριν από το δυστύχημα από το λιμάνι της Τσιβιταβέκια, κοντά στη Ρώμη.

«Παραπάτησε» ο καπετάνιος...

Σε... παραπάτημα απέδωσε το γεγονός ότι δεν παρέμεινε στο κρουαζιερόπλοιο o ίδιος ο καπετάνιος απολογούμενος στις ιταλικές αρχές!

Ο καπετάνιος του Costa Concordia υποστήριξε την Τετάρτη στις αρχές ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει το σκάφος πριν την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης των επιβατών από το πλοίο.

«Οι επιβάτες όρμησαν σαν χείμαρρος στα καταστρώματα και άρχισαν να αρπάζουν τις διασωστικές βάρκες. Προσωπικά δεν είχα ούτε διασωστικό γιλέκο, γιατί το είχα δώσει σε ένα επιβάτη. Βοηθούσα τους επιβάτες να καθίσουν στις βάρκες και, λόγω του ότι το σκάφος έκλινε κατά 60 - 70 μοίρες, απρόσμενα έχασα την ισορροπία μου και έπεσα στη βάρκα. Έτσι βρέθηκα εκεί.» ισχυρίστηκε...

Η μαγνητοφωνημένη οργισμένη αντιπαράθεση της Ιταλικής ακτοφυλακής και του καπετάνιου του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου αποκαλύπτει πάντως ότι ο καπετάνιος αγνόησε εντολή να επιστρέψει στο πλοίο.

Ο αξιωματικός της Ακτοφυλακής, Γκρέγκορυ Ντε Φάλκο, διέταξε τον Καπετάνιο Φραντσέσκο Σκετίνο, να χρησιμοποιήσει την σκάλα για να ανέβει στο πλοίο που είχε βάλει νερά και έγερνε, για να δει πόσοι βρίσκονταν ακόμα εκεί.
Αλλά ο Σκετίνο απάντησε ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά, λέγοντας ότι επικρατεί σκοτάδι στο πλοίο και ότι συντονίζει τη διάσωση από μια σωστική λέμβο.

Ο καπετάνιος έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό μετά τη σχετική δικαστική απόφαση.





newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου