Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Eξετάζεται η σύνδεση αυτοκτονιών με το κύκλωμα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη

Αρκετές περιπτώσεις αυτοκτονιών επιχειρηματίων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών ώστε να εξακριβωθεί εάν και με ποιο τρόπο συνδέονται με τα τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας και εκβιασμού που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό αποκάλυψε ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή,συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε δανειστεί από δύο ξεχωριστά κυκλώματα ένα υπέρογκο ποσό το οποίο δεν μπορούσε να αποπληρώσει και τελικά οδηγήθηκε στην αυτοκτονία τον περασμένο Ιούνιο. Στη δεύτερη περίπτωση, επιχειρηματίας που είχε επίσης δανειστεί από τα εν λόγω κυκλώματα, έπεσε από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί θανάσιμα.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι το κύκλωμα των τοκογλύφων μπορεί να έσπρωξε στην αυτοκτονία τον γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Μαριόλη, συνιδιοκτήτη του πασίγνωστου εστιατορίου «Επτά Θάλασσες».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παζαρλής ανέφερε ότι τα τέσσερα κυκλώματα δρούσαν τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια και στα δίχτυα τους έμπλεξαν, πάνω από 2.000 επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, και Σέρρες. Τα ποσά που αναφέρονται είναι ιλιγγιώδη. Οι καταθέσεις ύψους τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία κάποιων μελών του κυκλώματος είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου, καθώς γίνεται λόγος για δανεισμό των θυμάτων τους με μηνιαίο επιτόκιο, που έφτανε έως και το 80%.

Οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις είχαν επαφή μεταξύ τους, και λειτουργούσαν επί πολλά χρόνια, ενώ είχαν αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητά τους και στην Αθήνα. Οι οργανώσεις είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην Αθήνα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, και την Τρίτη υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με τις αρχές, έγινε αγώνας προκειμένου να πειστούν τα θύματα να καταθέσουν, καθώς το κύκλωμα εκβίαζε και προκαλούσε σωματικές βλάβες στα θύματά του για να πετύχει τους σκοπούς του.

Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένα άτομο μόνο είχε 2.032 τυχερά δελτία του ΟΠΑΠ. Αναφέρθηκε δε, περίπτωση επιχειρηματία που είχε δανειστεί 450.000 ευρώ με τόκο 10% τον μήνα.





newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου