Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

«Πεδίο μάχης» το Σύνταγμα - Χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της Αθήνας

Την ώρα που πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, έξω από αυτήν κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και απλώνπολιτών ενάντια στα μέτρα που θα επιφέρει το νέο Μνημόνιο. Eπεισόδια στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή.

Διάσπαστες εστίες έντασης αυτή την ώρα περιφερειακά της πλατείας Συντάγματος, με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, ρήψη δακρυγόνων και πετροπόλεμο.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, όπως επίσης και οι προσαγωγές, ενώ για ακόμα μία φορά βιτρίνες καταστημάτων και τράπεζες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Φθορές προκλήθηκαν και στην είσοδο του Νομισματικού Μουσείου επί της Πανεπιστημίου και Αμερικής.

Ομάδα κουκουλοφόρων, που συμμετέχει στη διαδήλωση, σύμφωνα με την αστυνομία στις 5:40 έκαναν αρχικά επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες στη συνέχεια, πέντε λεπτά αργότερα, άλλοι ομάδα επιτέθηκε με βροχή από βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Έκαναν επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην γωνία Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρήψη χημικών και χειροβομβίδες κρότους λάμψης. Αυτή την ώρα τα επεισόδια είναι σε εξέλιξη με πετροπόλεμο και επιθέσεις εκατέρωθεν.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ διαδηλωτές έχουν ανάψει φωτιές, προκειμένου να προστατευτούν από τα χημικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αστυνομικός των ΜΑΤ, έχει τραυματιστεί στο πρόσωπο από φωτοβολίδα κρότου-λάμψης, ο οποίος μεταφέρθηκε αρχικά στο ιατρείο της Βουλής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

Ακόμη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχουν κι άλλοι δύο τραυματίες. Ένας από αυτούς είναι ακινητοποιημένος στο δρόμο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες. Ελαφρά τραυματίας είναι και ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος φέρει τραύματα από μολότοδ νέου τύπου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε καφετέρια στην πλατεία Κοραή, όπου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προσπαθούν να τη σβήσουν. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για πυρκαγιές και σε άλλα δύο καταστήματα του κέντρου.

Νωρίτερα, στη Νομική σημειώθηκαν επεισόδια όταν άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Ίδρυμα πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με χημικά.

Kλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη. Στους άλλους σταθμούς η κίνηση του μετρό γίνεται κανονικά.

Χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της Αθήνας

Περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ομονοίας στο κάλεσμα το ΠΑΜΕ. Κύριο σύνθημα στο πανό στην πλατεία Ομονοίας «Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα, όμως λογω των εκεί επεισοδίων, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην Ομόνοια και αυτή την ώρα η συγκέντρωση ολοκληρώνεται.

Όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος είναι κλειστοί και κατάμεστοι, ενώ στην Βασιλίσσης Σοφίας έχουν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ, χωρίς αυτή τη φορά να έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης.

Σημειώνεται ότι τα Μέσα Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ κλειστός θα παραμείνει οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Πανεπιστήμιο.

Χιλιάδες είναι αυτή την ώρα οι διαδηλωτές που βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα πραγματοποίησαν στην πλατεία Αριστοτέλους εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ και κάλεσαν σε συμμετοχή ο ΣΎΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτικά πολιτικά σχήματα και κινήσεις («Σπίθα», ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.).

Το λόγο πήραν εργαζόμενοι σε οργανισμούς που καταργούνται (ΟΕΕ- ΟΕΚ) και συνδικαλιστές, μιλώντας από την κεντρική εξέδρα, πάνω στην οποία έχει στηθεί μηχανή προβολής, που αναμεταδίδει εικόνα από τη συζήτηση στη Βουλή.

Αυτή την ώρα, οι διαδηλωτές κινούνται προς την παραλιακή όδο για να κάνουν πορεία στη Λεωφόρο Νίκης.

Συγκέντρωση διοργανώνει αυτή την ώρα , στο άγαλμα του Βενιζέλου το ΠΑΜΕ και οι «λαϊκές επιτροπές».

Νωρίτερα, οι «Αγανακτισμένοι» που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους κινήθηκαν προς τη Λ. Νίκης και έκαναν αναπαράσταση της «κηδείας» της χώρας, αν εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, πάνω από ένα φέρετρο, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες και κεριά. Στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία με προορισμό το γενικό προξενείο της Γερμανίας.

Το μεσημέρι οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει» έκαναν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το προξενείο της Γερμανίας και τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου