Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Συγγνώμη» Ομπάμα για το κάψιμο του Κορανίου από αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Συγγνώμη για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου σε αμερικανική στρατιωτική βάση ζήτησε οπρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με επιστολή που έστειλε στον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Επιθυμώ να εκφράσω ειλικρινά τη λύπη μου για τα συμβάντα. Ζητώ ειλικρινέστατα συγγνώμη από εσάς καθώς και από τον αφγανικό λαό», γράφει στην επιστολή του ο Ομπάμα, σύμφωνα με την αφγανική προεδρία, επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτό το «σφάλμα» «διαπράχθηκε από άγνοια».

Στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος «διαβεβαιώνει πως θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη (τέτοιων πράξεων), πράγμα που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν». Η επιστολή επιδόθηκε σήμερα το απόγευμα από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Καμπούλ Ράιαν Κρόκερ,σύμφωνα με την ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με δήλωση του Αφγανού προέδρου στους βουλευτές του, η ευθύνη ανήκει στον Αμερικανό στρατιώτη που έκαψε τα αντίτυπα και ο οποίος έπραξε έτσι «λόγω άγνοιας και ελλιπούς αντίληψης» της σημασίας του Κορανίου.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, στην τρίτη ημέρα βίαιων αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν, μετά το κάψιμο του Κορανίου.

Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κάλεσαν σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον των ξένων «άπιστων εισβολέων», αναφέρει η οργάνωση στον αγγλόφωνο ιστότοπό της, αφού ένας Αφγανός στρατιώτης πήρε μέρος στις βίαιες διαμαρτυρίες και σκότωσε δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καλεί όλους τους νέους που είναι παρόντες στο μηχανισμό ασφαλείας του καθεστώτος της Καμπούλ να επιτελέσουν το θρησκευτικό και εθνικό καθήκον τους... στρέφοντας τα όπλα τους εναντίον των ξένων άπιστων εισβολέων», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το κυβερνήτη της περιοχής όπου σημειώθηκε το περιστατικό οι δύο στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ που σκοτώθηκαν σήμερα ήταν Αμερικανοί. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο θάνατός τους συνδέεται άμεσα με τις ταραχές για το κάψιμο Κορανίων σε αμερικανική βάση.

«Την ώρα που οι διαδηλωτές πλησίαζαν στην αμερικανική βάση, ένας Αφγανός στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον Αμερικανών στρατιωτικών, σκοτώνοντας δύο από αυτούς. Στη συνέχεια αυτός διέφυγε περνώντας μέσα από το πλήθος», δήλωσε ο Μοχάμαντ Χάσαντ, κυβερνήτης της περιοχής Χογκιάνι, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, όπου σημειώθηκε το περιστατικό.





newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου