Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οι ΗΠΑ στο πλευρό των Ελλήνων διαμηνύει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα. Διαβάστε αναλυτικά τι είπε κατά την τελετή για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου

Στην καθιερωμένη ετήσια τελετή που έγινε στον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.


"καθώς γιορτάζουμε την 191η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αναγνωρίζουμε τους δεσμούς που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα και τιμούμε την τεράστια επίδραση των Ελλήνων στη ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και στις ιδέες που διαμόρφωσαν τον κόσμο", σημείωσε, τονίζοντας πως συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων.

Υπογράμμισε ότι "αν και οι δεσμοί μεταξύ του ελληνικού και αμερικανικού έθνους είναι παλιοί, οι αξίες και τα ιδανικά που μοιραζόμαστε βαθαίνουν με τον χρόνο και γι' αυτό συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων συμμάχων και φίλων μας, καθώς αγωνίζονται να ανανήψουν από μια δύσκολη οικονομική περίοδο".

Ο Αμερικανός ηγέτης ξεκίνησε και φέτος το χαιρετισμό του λέγοντας "καλησπέρα" στα ελληνικά και στη συνέχεια καλωσόρισε εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, επισημαίνοντας ότι "αποτελεί υπόδειγμα ευσέβειας και πίστεως" και ότι ο ίδιος είναι υπερήφανος να τον αποκαλεί φίλο του.

Καλωσόρισε επίσης τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος εκπροσώπησε στην τελετή την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τους πρέσβεις της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη και της Κύπρου Παύλο Αναστασιάδη, μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους ελληνικής καταγωγής, καθώς και στελέχη, επιχειρηματίες και προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιείται για 26 συνεχή χρόνια, παρέστη και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρέμεινε περισσότερη ώρα και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με ομογενείς για την κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας σε αρκετούς ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα μας, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός στο τέλος θα τα καταφέρει και η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι "αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, έχει και στο παρελθόν αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες αντιξοότητες και πάντα τις υπερνίκησε λόγω του θάρρους που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της".

Η τελετή άρχισε με την ομιλία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για τη φιλοξενία και "για τη μεγάλη τιμή προς την Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα".

Στη συνέχεια, μίλησε για τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη "ζοφερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα", σημειώνοντας ότι "στις παρούσες συνθήκες, υπάρχει η άμεση ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια".

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανέφερε ότι υπολογίζει στη συνέχιση της στήριξης του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού, καθώς και στην "αρμόζουσα διευθέτηση" του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

"Η χώρα μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο παγκόσμιος φάρος της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια προς ανακούφιση της Ελλάδας, του λίκνου της Δημοκρατίας, στη συγκυρία αυτή της σοβαρής της οικονομικής δυσχέρειας", σημείωσε καταλήγοντας.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν ιδιαιτέρως με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για περίπου 15 λεπτά στο Green Room του Λευκού Οίκου, λίγο πριν από την τελετή.

Μετά την τελετή στο Λευκό Οίκο, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, παρέθεσε δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία για την εθνική μας επέτειο, όπου παρέστησαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και δεκάδες εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.





news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου