Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Κύπρος: Αρχίζει σήμερα η δίκη για την τραγωδία στο Μαρί

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, στη Λάρνακα η πολύκροτη δίκη για τη φονική έκρηξη στην ναυτική βάση στο Μαρί, τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας προσάγονται στο εδώλιο πρόσωπα που κατείχαν πολιτειακά αξιώματα, καθώς μεταξύ των οκτώ κατηγορουμένων είναι οι τέως υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, και 'Αμυνας,Κώστας Παπακώστας. Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, από την Ελλάδα, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου, ο υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής, Πάμπος Χαραλάμπους, ο διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέας Λοϊζίδης, ο τέως υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, Σάββας Αργυρού, και ο συνταγματάρχης, Γιώργος Γεωργιάδης.

Όλοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, που αφορούν πρόκληση θανάτου από αμέλεια και ανθρωποκτονία. Ο κάθε ένας αντιμετωπίζει συνολικά 26 κατηγορίες με διαφορετικά γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στους 13 θανάτους κατά την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων από τη Συρία, που βρίσκονταν στο Μαρί.

Ωστόσο, στην έναρξη της σημερινής δικασίμου ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην εμφανιστεί ο αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που εστάλησαν από τις ελληνικές αρχές, έχει επιδοθεί η κλήση στον κ. Τσαλικίδη, οπότε και έχει υποχρέωση να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές στην Ελλάδα έχουν θυροκολλήσει την κλήση στην τελευταία κατοικία που είχε δηλώσει ως διεύθυνση διαμονής ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στη Θεσσαλονίκη, οπότε θεωρείται ότι ενημερώθηκε πως είναι κατηγορούμενος και οφείλει να μεταβεί στην Κύπρο για να εμφανιστεί στην πρώτη ακροαματική διαδικασία.

Η μη παρουσία Τσαλικίδη ενδέχεται να μην επιτρέψει ούτε καν την απαγγελία του κατηγορητηρίου για τους υπόλοιπους εφτά.







newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου