Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Β. Σταμάτη: Είμαι στη φυλακή γιατί ερωτεύτηκα πολιτικό!

Την ώρα που ο εισαγγελέας, Γιώργος Βούλγαρης, εισηγείται προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την απόρριψη της αίτησής της για αποφυλάκισή της υπό όρους η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, απευθύνεται με επιστολή της προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημοκοπούλου, χαρακτηρίζοντας «ανάλγητη», «μη νόμιμη» και «άδικη» την προφυλάκισής της η οποία – όπως λέει – είχε «καταστροφικά» αποτελέσματα καθώς «ένα παιδί 5 ετών έμεινε χωρίς πατέρα και μητέρα».

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, επίσης προσωρινά κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, αναφέρει ότι έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης και πως η επιστολή της προς την κ. Ασημακοπούλου «δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η κραυγή μου προς τη Δικαιοσύνη, για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που βιώνω, η κραυγή μιας μάνας που αγωνία για ένα παιδί που ζει την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία του χωρίς πατέρα και χωρίς μητέρα».


Η Β. Σταμάτη που συνεχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες να βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση, αναφέρει στην επιστολή της προς την κ. Ασημακοπούλου: «Επικοινωνώ μαζί σας γιατί πιστεύω ότι θα κατανοείτε τη θέση μου καλύτερα από κάθε άλλον. Βρίσκομαι στις φυλακές αυτή τη στιγμή γιατί ερωτεύθηκα και παντρεύτηκα ένα πολιτικό πρόσωπο. Μπορεί να είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητά μου ως συζύγου του Τσοχατζόπουλου αποτελεί αυτοτελές ποινικό αδίκημα και ιδιώνυμο λόγο προσωρινής μου κράτησης;».

«Τα ΜΜΕ μου έδωσαν τρομακτικές διαστάσεις»

Στην συνέχεια περιγράφει – όπως είχε κάνει και στο απολογητικό της υπόμνημα στον ανακριτή, την σχέση της με τον πρώην υπουργό. Επισημαίνει: «Βρέθηκα δίπλα, πριν πολλά χρόνια σε μια πολιτική προσωπικότητα με μια διαδρομή 30 χρόνων, σε υψηλά κυβερνητικά και πολιτικά καθήκοντα. Όντως νεαρότερη ηλικιακά θαύμαζα αυτό τον άνδρα και όταν τον συνάντησα με γοήτευσε η προσωπικότητα, η ωριμότητα και η ευγένειά του. Με το χρόνο τον ερωτεύθηκα και τον αγάπησα. Η σχέση αυτή, που εξ’ υπαρχής ήταν σοβαρή, κατέληξε σε γάμο. Η σημαντική διαφορά της ηλικίας και η ανωνυμία μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και με τοποθέτησαν στο επίκεντρο μιας αρνητικής δημοσιότητας που αλλοίωσε την πραγματικότητα και την εικόνα μου και έδωσε τρομακτικές διαστάσεις σε γεγονότα, που αν τα έκανε οποιοσδήποτε άλλος κοινός πολίτης ουδείς θα ενδιαφέρετο και θα σχολίαζε».

«Φταίω εγώ και για το μνημόνιο»;

Στην συνέχεια της επιστολής της η Β. Σταματη υποστηρίζει πως εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας ο γάμος της έχει μετατραπεί σε «τραγωδία με ακούσια πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που αγάπησε και παντρεύτηκε αυτόν που αγαπούσε, η οποία μεταμορφώθηκε από τα ΜΜΕ στο πιο αντιπαθητικό άτομο της χώρας».

Ακόμη με αρκετή δόση ειρωνείας η Β. Σταμάτη αναφέρει στην επιστολή της: «Εγώ «κατέστρεψα» την Ελλάδα και έφερα όλα τα δεινά που βλέπουμε καθημερινά και ενδεχομένως το μνημόνιο είναι απότοκο ενός γάμου με 15 καλεσμένους και της αγοράς ενός σπιτιού κατόπιν τραπεζικού δανείου, όπως στο απολογητικό μου υπόμνημα αναλυτικά έχω εκθέσει».

«Απολογήθηκα σε κλίμα κανιβαλισμού»

Επί της ουσίας της κατηγορίας την οποία αντιμετωπίζει – ξέπλυμα μαύρου χρήματος – για την οποία απολογήθηκε στον ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή, η Β. Σταμάτη αναφέρει: «Με το κλίμα αυτό κλήθηκα να απολογηθώ για μια κατηγορία, μεταξύ των άλλων και φέρομαι ότι δήθεν ίδρυσα εγκληματική οργάνωση, στην οποία συμμετείχα ενεργά. Στοιχεία της κατηγορίας ήταν ότι ήμουν σύζυγος του Τσοχατζόπουλου και ότι αγοράστηκε στο όνομά μου ένα σπίτι, το οποίο θα αγοραζόταν στο όνομα του συζύγου μου αλλά λόγω ηλικίας του όταν αγοράστηκε (71 ετών το 2010) δεν μπορούσε να πάρει τραπεζικό δάνειο στο όνομά του».

Για τον λόγο αυτό – επαναλαμβάνει – δηλαδή λόγω ηλικίας του συζύγου της αγόρασε εκείνη το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου. «Παράθεσα την αλήθεια, κατέθεσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα από τις πολιτικές, κυβερνητικές και τις εν γένει δραστηριότητες του συζύγου μου, ότι του είχα απεριόριστη εμπιστοσύνη, ότι τον πίστευα και τον αγαπούσα και τελικά προφυλακίστηκα από τον ανακριτή, που δύο μέρες πριν απολογηθώ, είχε εκφράσει γραπτά και κατηγορηματικά την πεποίθησή του, ότι είχα διαπράξει το αδίκημα που θα διερευνούσε στην ανάκριση, εκδίδοντας σχετική διάταξη» αναφέρει και επισημαίνει: «Αντιλαμβάνεστε ότι απολογήθηκα μέσα σε ένα κλίμα «κανιβαλισμού». Τα ΜΜΕ μου είχαν φορτώσει τα δεινά της χώρας, πολίτες με προπηλάκιζαν έξω από το ανακριτικό γραφείο και ο ανεξάρτητος και αντικειμενικός ανακριτής, που ήταν υποχρεωμένος να ερευνήσει τα στοιχεία της ενοχής και αθωότητάς μου, ήταν ήδη σίγουρος και προκατειλημμένος για την ενοχή μου και μάλιστα δύο μέρες πριν απολογηθώ ενώπιόν του!».

«Δεν υπήρξε δίκαιη προδικασία»

Όλα αυτά – αναφέρει η Β. Σταμάτη- «δείχνουν ότι δεν έγινε δίκαιη εφαρμογή του νόμου και δεν είχα μία δίκαιη προδικασία». Μάλιστα, επικαλείται προς ενίσχυση των ισχυρισμών της σχετική αρθρογραφία νομικών και δημοσιογράφων ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στις συνέπειες που είχε προφυλάκισή της στον 5χρονο γιο της.

Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλγητης προφυλάκισης, που ήταν μη νόμιμη, και άδικη, ήταν καταστροφικό. Ένα παιδί 5 ετών έμεινε χωρίς πατέρα και μητέρα. Το πραγματικό θύμα της ήταν ένα ανήλικο παιδί στην πιο ευαίσθητη ηλικία του, που αναγκάστηκε χωρίς ουσιαστικό, πραγματικό και νομικό λόγο και αναγκαιότητα, να μείνει μόνο του, με τους ηλικιωμένους γονείς μου (η μητέρα μου δε, έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας) και να αλλάξει περιβάλλον πηγαίνοντας από την Αθήνα και το σπίτι μας στο χωριό «Ζέλι» στην Αταλάντη, ένα χώρος ξένος και διαφορετικός από το δικό του.

«Αναγκάζομαι να λέω ψέματα στο παιδί μου»

Η σύζυγος του πρώην υπουργού αναφέρει πως κάθε φορά που τηλεφωνεί στο παιδί της, ακούει την αγωνία του και αναγκάζεται να του λέει ψέματα. «Του λέω ότι είμαι σε ταξίδι και θα επιστρέψω. Κι αυτό περιμένει και κλαίει. Και κλαίει γιατί έχασε τη μάνα του και το πατέρα του. Και είναι μόλις 5 ετών, και δεν μπορώ να του εξηγήσω ότι η σχέση μου και ο γάμος μου με τον πατέρα του και η αγάπη μου γι’ αυτόν, που ως κορυφαίο καρπό της είχε τον ίδιο, αποτέλεσε τον αποκλειστικό, κατά την εκτίμησή μου, λόγο για την δικαιοσύνη να με εγκλείσει στις φυλακές και να στερήσει τη μάνα του από αυτόν, αποδίδοντάς μου συμμετοχή στο έγκλημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα»…

Δήλωση Β. Χειρδάρη


Σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, Βασίλης Χειρδάρης, αναφέρει πως το περιεχόμενο της πρότασης του κ. Βούλγαρη περί συνέχισης της προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης ήταν «αναμενόμενη αφού ο εισαγγελέας έκρινε τον εαυτό του». Ο κ. Χειρδάδης τονίζει πως «ο προτείνων στο Συμβούλιο εισαγγελικός λειτουργός για τη προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης ήταν ταυτόχρονα ο ίδιος ο κρινόμενος αφού αυτός είχε συναποφασίσει (μαζί με τον Ανακριτή) ως δικαιοδοτικό όργανο τη προσωρινή κράτηση της κας Σταμάτη». «Επομένως» – αναφέρει ο κ. Χειρδάρης «πως θα μπορούσε να στραφεί κατά της απόφασης που εξέδωσε ο ίδιος ή πως μπορούσε αμερόληπτα να την κρίνει;».



Ακόμη στη δήλωσή του ο δικηγόρος της Β. Σταμάτη επισημαίνει: «Η υπεράσπιση όμως πιστεύει ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κάνει το καθήκον του, όπως επιτάσσει το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός, μη κάνοντας δεκτή την ανάλγητη και μεροληπτική εισαγγελική πρόταση. Δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την προσωρινή κράτηση της κας Σταμάτη και δεν υφίσταται καμία από τις προϋποθέσεις του νόμου για τόσο ακραία αντιμετώπιση της κατηγορουμένης όπως αυτή της προσωρινής κράτησης. Η τελευταία δε, φαίνεται επαχθέστερη όταν οι συνέπειές της αφήνουν ένα παιδί 5 ετών μόνο του, χωρίς μητέρα και χωρίς πατέρα. Άραγε η τιμωρία και καταστροφή ενός παιδιού αποτελεί επαινετό δικαστικό έργο ή επίδειξη αναλγησίας και σκληρότητας από μια δικαιοσύνη που οφείλει να είναι το αντίθετο;»


on-news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου