Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ρευστότητα και νέες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπουν» τα διεθνή μέσα

Η συντριβή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή κυριαρχούν στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων ξένων ΜΜΕ. Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη επιστρέφουν στο προσκήνιο. Για οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα κάνει λόγο το Reuters.

«Η οργή των Ελλήνων που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές με την ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο (πρώην) ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα», γράφει το Reuters, καταγράφοντας ακόμη την αδυναμία ΝΔ - ΠΑΣΟΚνα σχηματίσουν κυβέρνηση.Το πρακτορείο επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο καθώς η τιμωρία των δύο «μεγάλων» ήταν κριτήριο επιλογής ψήφου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.



Η εφημερίδα The Guardian έχει τίτλο «Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη» και αναφέρει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα «τιμωρήθηκαν» από τους ψηφοφόρους στις εκλογές.

«Με την υπό ύφεση χώρα να οδηγείται βαθύτερα στη φτώχεια και στην απόγνωση, οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που είχαν αντιταχθεί στις πολιτικές μείωσης του ελλείμματος που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.Ο Guardian τονίζει ότι εφόσον κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού».

Από την πλευρά τους, οι Financial Times αναφέρουν πως τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγούν αναπόφευκτα σε... νέες εκλογές.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», Αντόνιο Φεράρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» σημειώνει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» Έτορε Λιβίνι.

Όπως μεταδίδει, «τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%».

«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5 του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Tι έγραφαν την Κυριακή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

«Η Ελλάδα τιμωρεί τα κόμματα της λιτότητας» είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του γερμανικού περιοδικούSpiegel. To δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Έλληνες έδωσαν στα μεγάλα κόμματα ένα γερό μάθημα. Το ΠΑΣΟΚ έχασε έως και 25% των ψηφοφόρων, αναφέρει, προσθέτοντας ότι νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν αποκείεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Μετά τη δημοσίευση των πρώτων exit poll για τις ελληνικές εκλογές, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφει για τις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων, βλέποντας τους Έλληνες να «ψηφίζουν κατά των μέτρων λιτότητας». «Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζοσπαστικότερους σχηματισμούς» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

H Bild ανέφερε ότι «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» προσθέτοντας ότι «τιμώρησαν τους ευρω-μεταρρυθμιστές». Η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας γράφει ότι η ψήφος των εκλογών δυσκολεύει την κατάσταση, ενώ θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης.

«Τεράστιες απώλειες για τα δύο κόμματα του ελληνικού συνασπισμού»: Το βρετανικό ΒBC βλέπει στα exit poll την οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας επίσης τη διαφαινόμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Οι Financial Times κάνoυν λόγο για «πολιτικό σεισμό» και για μέγεθος μετατόπισης του εκλογικού σώματος που συνήθως απαιτεί μια γενιά εν μία νυκτί. Η εφημερίδα τόνιζε στην ανάλυσή της ότι ακόμα και αν προέκυπτε στην Ελλάδα κυβερνητικός συνασπισμός με απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών, θα στερούταν νομιμοποίησης αν δεν συγκέντρωνε τουλάχιστον το 40% των ψήφων.

Σε ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, οι Financial Times τονίζουν ότι κέρδισε μεταξύ άλλων στη Β’ Αθηνών, περιοχή με το 12% του εκλογικού σώματος και χαμηλούς και μεσαίους εισοδηματίες, που είδαν τις μεγαλύτερες περικοπές στις απολαβές τους. Ο κ. Τσίπρας περιγράφεται ως ένας χαρισματικός 38χρονος, αλλά παρατίθενται και απόψεις επικριτών του κόμματος που καταγγέλλουν τον «επιθετικό ακτιβισμό» του και την «παλαιομοδίτικη φοιτητικού τύπου πολιτική» του.

H Τelegraph συμπεραίνει για την Ελλάδα ότι μετά τις εκλογές μένει «δυνητικά ακυβέρνητη». Ο Guardian κάνει λόγο για νύχτα νίκης του μπλοκ της αντι-λιτότητας.

H Le Monde γράφει στην ιστοσελίδα της: «Ελλάδα: Η Άκρα Δεξιά μπαίνει στη βουλή, δυναμική άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Η ιταλική Corriere Della Sera, κάνει λόγο για «Χάος στην Ελλάδα» σχολιάζοντας την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών. Η Repubblica αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».

H ισπανική El Pais αναφέρει: «Οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή». Υπογραμμίζει την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών. Από τη πλευρά της η El Mundo επισημαίνει ότι «η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ».



newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου