Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Παπανδρέου: Τώρα βρισκόμαστε στην καταστροφή

«Οι Βρυξέλλες με αγνόησαν»

Δυο μέρες μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου, τοποθετείται με συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa, επί του αποτελέσματος των εκλογών 2012, υπερασπιζόμενος εκ νέου την πρόταση για δημοψήφισμα λέγοντας ότι θα είχε δοθεί φωνή στο λαό και θα είχε επικρατήσει η λογική.

Όπως γράφει το ert.gr επανέλαβε ότι είχε προτείνει, κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι το 2013 αλλά όπως συμπλήρωσε «οι συντηρητικοί του Σαμαρά, ώθησαν πιεστικά προς τις εκλογές οι οποίες, μετατράπηκαν, αναπόφευκτα, σε κάτι εντελώς διαφορετικό αυτήν την τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή».

Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει τις εκλογές, ως τις «σημαντικότερες από την εποχή της πτώσης της δικτατορίας των συνταγματαρχών».

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών 2012 σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για ψήφο κατά της Ευρώπης, αλλά για ψήφο κατά ή υπέρ της λιτότητας, ενώ όπως συμπλήρωσε, τροφοδοτήθηκε πολύ από την έκφραση διαμαρτυρίας και το λαϊκισμό.

«Πρόκειται για μια δυναμική που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχε γίνει το δημοψήφισμα όπως είχα προτείνει (…) με αυτό το δημοψήφισμα θα δινόταν φωνή στο λαό και είμαι σίγουρος πως θα είχε επικρατήσει η λογική. (…)» ανέφερε.

Κατά τον Γιώργο Παπανδρέου, οι συντηρητικοί διέπραξαν μεγάλο λάθος διεξάγοντας μια ξενόφοβη προεκλογική εκστρατεία που ευνόησε, κυρίως, την άκρα δεξιά.

Όσο για το αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης για το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε με νόημα ότι «δεν πρόκειται για ψήφο που σημαίνει το τέλος του αλλά αντανακλά την οδύνη ενός λαού λόγω των μέτρων λιτότητας».

Με διάθεση αυτοκριτικής, εμφανίσθηκε και για τον εκλογικό νόμο παραδεχόμενος ότι: «Είναι αλήθεια ότι όταν ανέλαβα την ηγεσία του κόμματος η πρόθεσή μου ήταν να το μετασχηματίσω και να προωθήσω έναν εκλογικό νόμο που θα καθιστούσε πιο διαφανές και λιγότερο πελατειακό το κομματικό σύστημα. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα»

Στη συνέντευξη στην ιταλική La Stampa, που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο, «Οι Βρυξέλλες με αγνόησαν. Τώρα βρισκόμαστε στην καταστροφή» ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι είχε διατυπώσει το αίτημα για την ανάπτυξη και την έκδοση ευρωομολόγων προ τριετίας.

Δεσμεύθηκα να θέσω σε τάξη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που είχε εκτροχιαστεί εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά, δήλωσα, παράλληλα, ότι δεν θα ήταν αρκετό, δίχως παράλληλη πρόοδο στην Ευρώπη» επεσήμανε με αναφορά στην έκδοση ευρωομολόγων και τονίζοντας την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υλοποίησης επενδύσεων στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σχολιάζοντας τη νίκη του F. Hollande εκφράζει τα συγχαρητήριά του τονίζοντας πως «αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης και την επαναφορά της αλληλεγγύης.

on-news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου