Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μαζεύονται, ορκίζονται, διαλύονται - Boυλευτές 24 ωρών!

Η Βουλή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές διεκδικεί μια θέση στην ιστορία ως μια από τις πιοβραχύβιες.

Η ορκωμοσία θα γίνει στις 11:00 και θα προεδρεύσει ο Δ' Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής, καθώς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος δεν επανεξελέγη. Στη συνέχεια θα γίνει η θυροκόλληση του Διατάγματος για τη διάλυσή της. Επί της ουσίας η διαδικασία είναι απόλυτα τυπική στο πλαίσιο του Συντάγματος καθώς η νέα Βουλή συγκροτείται μόνο για να ακολουθήσει η διάλυσή της προκειμένου να πάμε στις επόμενες εκλογές.

Εκλογή Προεδρείου

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να εκλεγεί το Προεδρείο της νέας Βουλής που με τον υφιστάμενο Κανονισμό απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, επτά Αντιπροέδρους, τρεις Κοσμήτορες και έξι Γραμματείς.

Πρόεδρος εκλέγεται, κατ΄αρχήν, ο υποψήφιος που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και εφόσον αυτή δεν συγκεντρωθεί, αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Από τον Κανονισμό του Σώματος, προβλέπεται τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου να προέρχονται από συγκεκριμένο κόμμα, ως εξής:

Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΝΔ).

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν η νέα Βουλή θα χρειαστεί να εκλέξει όλα τα μέλη του προεδρείου, δεδομένου ότι θα διαλυθεί άμεσα και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.







newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου