Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κτύπημα στη ελληνική ναυτιλία: Πειρατές έπληξαν με RPG-7 τάνκερ & κατέλαβαν ένα άλλο

Βαρύ κτύπημα δέχθηκε η ελληνική ναυτιλία μέσα σε μία μόλις ημέρα από τις πειρατικές ομάδες που ανενόχλητες κινούνται στον Ινδικό Ωκεανό μεταξύ των αφρικανικών ακτών και της Ινδίας .

Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ που διατηρεί δύναμη στην περιοχή χθες ομάδα Σομαλών πειρατών πλησίασε με σκάφος το τάνκερ Golden Lady, ιδιοκτησίας Μαρτίνου (η κόρη του την Κυριακή εκλέχθηκε βουλευτής με τη ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής) πλησίασαν το πλοίο και ζήτησαν από τον καπετάνιο να σταματήσει διαφορετικά θα το βύθιζαν.


Στην άρνηση του καπετάνιου να σταματήσει έριξαν … επτά (!) ρουκέτες RPG-7 κατά του Golden Lady, τέσσερις από τις οποίες πέτυχαν το σκάφος (δεν πρέπει να εντυπωσιάζει το σχετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας των βολών σε σχέση με το μέγεθος του στόχου καθώς η μεν στόχευση λόγω του κυματισμού του Ωκεανού είναι δύσκολη η δε συντήρηση των βλημάτων, σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη).

Δύο ρουκέτες, όπως έπεσαν επάνω στο κατάστρωμα και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, αλλά δύο ήταν απόλυτα εύστοχες και κονιορτοποίησαν την γέφυρα του πλοίου! Από καθαρή τύχη σε εκείνη την φάση δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι.

Εν συνεχεία πλησίασαν το Golden Lady και επιχείρησαν να το καταλάβουν, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς το πλήρωμα και η ομάδα ασφαλείας του κατάφεραν να τους μην τους επιτρέψουν να ανέβουν στο καράβι πραγματοποιώντας συνεχείς ελιγμούς, κόβοντας τα σχοινιά και ρίχνοντας με κίνδυνο της ζωςής τους;, υπό βροχή σφαιρών, … νερό από τις μάνικες στοτς πειρατές.

Σημειώνεται ότι το πλοίο δεν είχε ένοπλη ομάδα ασφαλείας, η οποία φυσικά θα τους είχε «τελειώσει» μέσα σε ένα-δύο λεπτά με ένα Barrett 0.50, από απόσταση εκτός του δραστικού βεληνεκούς του RPG-7.

Τελικά το Golden Lady βαριά τραυματισμένο κατάφερε να φτάσει στο ινδικό λιμάνι Γκάλε συνοδεία σκάφους της ινδικής ακτοφυλακής, αφού πρώτα είχε ειδοποιηθεί το ΝΑΤΟ.

Αντίθετα το ελληνόκτητο τάνκερ «Σμύρνη» (ιδιοκτησίας Προκοπίου) δεν ήταν τόσο τυχερό, όπως ήδη έχουμε γράψει: Χωρίς καμία ομάδα ασφαλείας επάνω του, ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα ανοικτά του Ομάν δέχθηκε επίθεση ομάδας πειρατών οι οποίοι το κατέλαβαν (φωτό α’ σελίδας με ανάλογο περιστατικό).

Το λιβεριανής σημαίας Μ/Τ «Σμύρνη» μετέφερε 135.000 τόνους αργού και όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Dynacom Tankers Management, περίπου στις 11.15 (GMT) της 10ης Μαΐου έπεσε θύμα πειρατείας ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.

Ήδη αναζητείται από το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του πληρώματός του.
Τμήμ ειδήσεων defencenet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου