Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

TIME: «Ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που κάνει την Ευρώπη να τρέμει»

Για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει ώστε να ανακάμψει η οικονομία, αλλά και για τηνδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ΤΙΜΕ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, επίσης, για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σχολιάζοντας για ακόμη μια φορά πως δεν αποτελεί επιλογή, τονίζοντας ότι στόχος είναι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ σε ερώτηση αν αυτό συμβεί, εκείνος απάντησε πως πιστεύει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν ότι είναι καλύτερο να παραδεχθούν το λάθος τους, παρά να διακινδυνεύσουν την ευημερία των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, καθώς μετά την Ελλάδα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο Ισπανία και Ιταλία.

«Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, ο 37χρονος Αλέξης Τσίπρας, ήταν ένας αφανής πολιτικός της αντιπολίτευσης. Τώρα, έχει αναταράξει τις εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ένας συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων που αποτελείται από σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές έως μετριοπαθείς σοσιαλιστές - έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Από μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) ως έφηβος, έχει πραγματοποιήσει μια δραματική και έξυπνη πολιτική μεταμόρφωση, μετατρέποντας τον εαυτό του από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό «σημαιοφόρο» κατά του σχεδίου διάσωσης και της λιτότητας.

Και με τον τρόπο αυτό, έχει ανατρέψει το αποστεωμένο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, το οποίο ακολούθησε τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την οικονομική βοήθεια. Τώρα, ο κ. Τσίπρας, ίσως είναι εκείνος που θα κρατήσει το μέλλον του ευρώ και της ΕΕ στα χέρια του. Το μόνο που χρειάζεται για να το κάνει αυτό είναι να κερδίσει αρκετές βουλευτικές έδρες για να κυβερνήσει», είναι η «γνωριμία» των αναγνωστών με τον Έλληνα πολιτικό που «κάνει την Ευρώπη να τρέμει».

Το άρθρο συνεχίζει με την ερώτηση εάν είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπου ο κ. Τσίπρας απάντησε μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους και να πιστέψουν ότι το κράτος είναι δίκαιο και αποτελεσματικό.

Στόχος, ακόμη, είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά από τη ρίζα της και να διαχωριστεί η πολιτική από την οικονομική εξουσίας. «Το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι του», σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δε θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά σε εκείνους που έχουν υψηλά εισοδήματα και προέρχονται από την ανώτερη τάξη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα υπάρχουν αυστηρές ποινές σε φοροφυγάδες και επανέλαβε την πρότασή του ότι όποιος δε δηλώνει την περιουσία του, θα δεσμεύεται ένα μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ για ακόμη μία φορά δήλωσε πως η πολιτική λιτότητας είναι μια λάθος συνταγή.

«Η Ελλάδα έχει μια παραγωγική βάση με ένα ειδικό χαρακτηριστικό: το 90% της παραγωγής των μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας, δεν εξάγεται, αλλά πωλείται μόνο στην εγχώρια αγορά. Έτσι, όταν με οριζόντια περικοπή των μισθών και των συντάξεων, αναπόφευκτα, υπάρχουν επιπτώσεις στην κατανάλωση. Ως εκ τούτου, 200.000 μικρές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ποσοστά ανεργίας να είναι στα ύψη -, σήμερα ένας στους δύο νέους κάτω των 30 ετών είναι άνεργος - και η ύφεση έγινε βαθύτερη στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, όπου κατά το πέμπτο συνεχές έτος στην ύφεση το ΑΕΠ έχασε 20 μονάδες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ πριν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης».

«Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε ότι αυτές οι πολιτικές ήταν το λάθος φάρμακο για την κρίση. Αν συνεχίσουμε με το φάρμακο λιτότητας, και ειδικά σε μια υψηλότερη δόση, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ. Και όταν αυτό συμβεί, θα αρχίσει η ταλάντευση σύνολο της ζώνης του ευρώ. Γιατί αν μια χώρα βγαίνει από το ευρώ, την επόμενη ημέρα οι αγορές θα κυνηγήσουν τον επόμενο στόχο. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Έτσι, η πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε - χωρίς λιτότητα, αλλά στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ - είναι η μόνη ρεαλιστική και - θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε - η μόνη λογική πολιτική που θα μας ωφελήσει όλους».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζοντας πως «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Στην ερώτηση τί ακριβώς θα διαπραγματευτεί ως προς το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως: «Εμείς δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία διάσωσης. Η συμφωνία αυτή είναι νεκρή, από τις 6 Μαΐου και σίγουρα θα πρέπει να ξεχαστεί στις 17 Ιουνίου. Θα διαπραγματευτούμε, σε πολιτικό επίπεδο, τη σχέση της χώρας μας με τις άλλες 16 χώρες της ζώνης του ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα αυτή η αναγκαία χρηματοδότησης να συνεχιστεί με διαφορετικούς συμβατικούς όρους που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα».

Στην ερώτηση, εάν οι Ευρωπαίοι πουν «όχι» στο σχέδιο του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως: «Θα έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση, αν αυτή θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης. Πάραυτα, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο, που εστιάζει στη στήριξη των πιο ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν υιοθετήσουν τη θέση αυτή, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στην Ελλάδα, αναμφίβολα θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, αν σταματήσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, θα δώσουν το πράσινο φως στις αγορές να επεκτείνουν την επιθετική κερδοσκοπία τους στην Ισπανία και την Ιταλία και οι χώρες αυτές θα πρέπει να πεταχτούν έξω από τις αγορές, ακολουθώντας το δρόμο της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν ότι είναι καλύτερο να παραδεχθούν το λάθος τους, παρά να διακινδυνεύσουν την ευημερία των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη».

Στη συνέχεια στο αν πιστεύει πως θα κοπεί η βοήθεια από την ΕΕ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θεωρεί ότι θα επικρατήσει η λογική, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κα Μέρκελ, δεν πιστεύουμε ότι συγκρουόμαστε με τους Γερμανούς πολίτες. Αποδοκιμάζουμε μια λανθασμένη πολιτική, η οποία έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη από τη Γερμανία.

Ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση αν θεωρεί τον εαυτό του ως Έλληνα ή ως Ευρωπαίο, σημείωσε πως «είναι μια δύσκολη ερώτηση, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα Έλληνα, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Γνωρίζετε τον μύθο για την απαγωγή της Ευρώπης; Σύμφωνα με το μύθο η Ευρώπη είχε απαχθεί από τον Δία, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε ταύρο. Λοιπόν, σήμερα οι αγορές - ως τρόικα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – απειλούν να απαγάγουν την Ευρώπη, με την απαγωγή της σταθερότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Η Ευρώπη είναι και πάλι σε κίνδυνο και δεν κινδυνεύει από ένα Θεό του Ολύμπου, αλλά από τους θεοί του χρήματος. Υπάρχει η απειλή της εξαφάνισης και απαγωγής της Ευρώπης και θέλουμε να το αποτρέψουμε».





newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου