Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Θέμα «ελληνικής κατοχής» στα νησιά του Αιγαίου θέτει τούρκος βουλευτής!

Για... «ελληνική κατοχή» σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου κάνει λόγο βουλευτήςΤουρκικού Κοινοβουλίου σε ερώτηση του προς τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου,όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο, ο Μπουλέντ Τεζτζάν ρωτά τον υπουργό«Γιατί επιτρέψατε να υψωθεί ελληνική σημαία σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου»και συγκεκριμένα σε Οινούσσες, Φούρνους, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκούς, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο, Ψέριμο, Γυαλί, Λέβιθα, Κένιρο αλλά και σε νυσιά του Κρητικού Πελάγους όπως τη Γαύδο, το Δία, τις Διονυσάδες, το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι.


Μάλιστα εν λόγω βουλευτής κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για «εθελοτυφλία στην κατοχή των νησιών του Αιγαίου», ρωτώντας τι σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο απέναντι στη «ντε φάκτοκατοχή».

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας προ μηνός είχε εκδώσει ανακοινώσεις για το εν λόγω θέμα ενώ το Μάιο του 2011 ο τέως πρόεδρος του κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκείχε θέσει θέμα «ελληνική κατοχής» τόσο για το Αγαθονήσι όσο και το Φαρμακονήσι.

Τότε, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Σελτσούκ Ουνάλ, είχε απαντήσει:

«Υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα. Η θέση της χώρας μας για τη θάλασσα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Επιθυμούμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρούμε την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με τρόπο ειρηνικό που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα. Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών, έχει μεγάλη σημασία, αμφότερες οι πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών».




newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου