Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του έφηβου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από το .....
υπηρεσιακό περίστροφο ειδικού φρουρού η νεολαία της χώρας θυμάται και διεκδικεί.


Τότε, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου οι νέοι άνθρωποι στην αρχή και οι πατεράδες τους στη συνέχεια, χωρίς κομματικές επιταγές και αποφάσεις των πολιτικών γραφείων, κατέβηκαν στους δρόμους αυθόρμητα διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην τιμωρία των ενόχων, το δικαίωμα να είσαι νέος και να διεκδικείς τα όνειρα και τις ελπίδες σου. Το κράτος απάντησε σπασμωδικά, με αγριότητα και τρόμο μπροστά στο μέγεθος της αντίδρασης. Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών θα μείνει αυτή η φωτογραφία με τον αστυνομικό να προτείνει το revolver του προς τους διαδηλωτές.

Η Αθήνα έζησε το 2008 τα «Δεκεμβριανά» της με μία εξέγερση της νεολαίας, η οποία προκάλεσε τον φόβο στις καγκελαρίες της Δύσης, που μίλησαν για «μεταδοτικότητα» της οργής, και καταπόνησε στην κυριολεξία την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία έδειξε πως απώλεσε τον έλεγχο. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Από τις εκλογές του 2009 έως τις διπλές εκλογές του 2012 και από τους νεκρούς της Marfin έως το μεγάλο κίνημα των «Αγανακτισμένων» και τις ογκώδεις διαδηλώσεις του 2011.

Η Δικαιοσύνη μπορεί να τιμώρησε τον ένοχο, αλλά, παρ' όλα αυτά, το μεγάλο ερώτημα για τη δολοφονία του νεαρού παιδιού εκείνο το βράδυ στα Εξάρχεια παραμένει ακέραιο και στοιχειώνει τους μηχανισμούς καταστολής, υπενθυμίζοντας πως σε ορισμένες στιγμές αρκεί μία σπίθα για να βάλει φωτιά σε μία κοινωνία γεμάτη οργή, αδιέξοδα και πόνο.

Η δολοφονία στα Εξάρχεια

Ήταν λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν με φίλους του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Λίγο νωρίτερα, πλήρωμα περιπολικού διαπληκτίστηκε με τους νεαρούς. Το περιπολικό αποχώρησε, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας ζήτησε τον λόγο από τους νεαρούς, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές. Μία σφαίρα βρήκε τον Αλέξανδρο, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.

Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου, καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Η είδηση-σοκ μεταδόθηκε αστραπιαία και χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας, βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, με δάκρυα στα μάτια και ένα «γιατί» στα χείλη.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όμως, αμαυρώθηκαν από βανδαλισμούς, ξεφεύγοντας από τον ειρηνικό χαρακτήρα και παίρνοντας τη μορφή βίαιης εξέγερσης και καταστροφής.

Η δίκη

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου του 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες καταστροφές στην πόλη.

Έπειτα από ενστάσεις, η διαδικασία μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου τελικά η δίκη ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010.

Αθώοι δήλωσαν οι δύο αστυνομικοί φρουροί, οι οποίοι τελικά, στις 11 Οκτωβρίου του 2010, κρίθηκαν ένοχοι.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2011, καθώς πέτυχε την αναστολή της ποινής του επικαλούμενος ανεπανόρθωτη βλάβη.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου