Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

"Ναι" στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ετοιμάζεται να πει η Κυβέρνηση

"Ναι" στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ετοιμάζεται
Νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα και στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα φέρει η κυβέρνηση κατόπιν τόσο της καταδίκης της χώρας μας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και των σχετικών τροπολογιών ή προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί από ΣΥΙΡΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ....

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα έχει καταθέσει πρόταση νόμου, με τον οποίο εισάγονται βελτιωτικές αλλαγές και στο υφιστάμενο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών σε μια σειρά από ζητήματα και ουσιαστικά εξομοιώνεται το πλαίσιο που διέπει που το σύμφωνο συμβίωσης με αυτό του πολιτικού γάμου. Φυσικά στο σχέδιο νόμου δεν υφίσταται διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών. Τροπολογίες κατάθεσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ οι οποίες θα εξεταστούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αν και δεν έχει καταστεί σαφές εάν οι τροπολογία θα επιτρέπει απλά τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ή θα τολμήσει και άλλες βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο, κινούμενο δηλαδή προς την κατεύθυνση της πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η χώρα μας πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι καταδικάστηκε από ΕΣΔΑ, επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια. Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, η οποία εξέτασε την προσφυγή που είχαν υποβάλει κατά της Ελλάδας, ο Γρ. Βαλιανάτος και οκτώ ακόμη Έλληνες, ζητώντας να πάψει ο αποκλεισμός των ομόφυλων από το «σύμφωνο συμβίωσης».

Με την απόφασή του το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και την υποχρέωσε να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για τα δικαστικά έξοδα. Επίσης στην απόφαση επισημαίνεται ότι ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη που έχουν αναγνωρίσει μια «αστική ένωση» πέραν του γάμου, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων, αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου. Κρίνει, τέλος πως δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του Νόμου μία τέτοια διάκριση, η οποία απαγορεύει στα άτομα του ιδίου φύλου να προσέρχονται σε μία τέτοια ένωση και καταδίκασε τελεσίδικα την Ελλάδα.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου