Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ομόφωνα αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ

Ομόφωνα αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ
Ομόφωνα αθώος κρίθηκε και στο Εφετείο ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού HOT DOC για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ.

Διαβάστε λεπτομέρειες......


Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για τη δημοσιοποίηση, πριν έναν χρόνο, στο περιοδικό Ηot Doc της «λίστας Λαγκάρντ».

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων των προσώπων-καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο κηρύσσει αθώο τον δημοσιογράφο, παρά την εισαγγελική πρόταση ενοχής.

Είχε προηγηθεί η αθώωση του δημοσιογράφου, εκδότη του περιοδικού, από το Μονομελές Αυτόφωρο, απόφαση κατά της οποίας στράφηκε η Εισαγγελία, ασκώντας έφεση υπέρ του νόμου.

Ο Βασίλης Καπερνάρος, ένας εκ των συνηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτήρισε αδόκιμη την πρόταση του εισαγγελέα, ισχυριζόμενος πως είναι «άοπλος επιχειρημάτων». Αναφερόμενος στην πρόσφατη λίστα που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, ο κ. Καπερνάρος τόνισε πως «καμία εισαγγελία δεν τολμάει να συλλάβει Ράιχενμπαχ σε μία λίστα που δημοσιεύει ονόματα και ποσά».

Από την πλευρά του ο Χάρης Οικονομόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι η δημοσίευση των ονομάτων βοηθάει στο να υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση και ως επιχείρημα έφερε την υπόθεση υποβρυχίων και ΤΟΡΜ1, καθώς όπως σημείωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, αν δεν τις είχε αποκαλύψει ο Τύπος ποτέ δεν θα είχαν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Τέλος, ο τρίτος συνήγορος του δημοσιογράφου, Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε αντιφατική την πρόταση του Εισαγγελέα, τονίζοντας ότι διάφοροι υπουργοί θέλουν με τη λίστα Λαγκάρντ να κάνουν παιχνίδι πολιτικής διαπλοκής. «Η αποκάλυψη της λίστας από το Βαξεβάνη κατέστησε αναπόφευκτο τον έλεγχο και άρα συνέβαλε τα μέγιστα στο δημόσιο συμφέρον» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη και τη δίκη του δημοσιογράφου «θεσμική και πολιτική σχιζοφρένεια δεδομένου ότι για την ίδια υπόθεση διώκονται Παπακωνσταντίνου, Καπελέρης και Διώτης».

Νωρίτερα, ο εκδότης του HOT DOC ολοκλήρωσε την απολογία του. Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και να βγει απόφαση.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού HOT DOC υποστήριξε στην απολογία του ότι η υπόθεση της λίστας είναι μια τεράστια συγκάλυψη.

«Δεν θεωρώ ότι η σχέση του πολίτη με την τράπεζα είναι προσωπικό δεδομένο» και συμπλήρωσε «η υπόθεση της λίστας είναι μια τεράστια συγκάλυψη».

Ο δημοσιογράφος ανέφερε και το τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες με τα δεδομένα της Λίστας των καταθετών στην HSBC.

«Tην ίδια λίστα είχαν παραλάβει άλλες χώρες και την αξιοποίησαν, ενώ η Ελλάδα την απέκρυψε», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «με συνέλαβαν σαν εγκλήματα επειδή αποκάλυψα τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε επίσης ότι «είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή ότι όσοι βρίσκονται στη λίστα δεν είναι ένοχοι ή αθώοι αλλά απλοί καταθέτες», ενώ «σε ερώτηση γιατί αποκάλυψε τη λίστα είπε ότι ήθελα να καταδείξω τη διαφθορά, για την προστασία όλων καλό είναι τα πράγματα να δημοσιεύονται».





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου