Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Νέο νησί «γεννήθηκε» στην Ιαπωνία

Νέο νησί «γεννήθηκε» στην Ιαπωνία
Ένα νέο νησί αναδύθηκε πριν από δύο ημέρες σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων νοτίως του Τόκιο, μετά από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη....
Σύμφωνα με πληροφορίες και εικόνες που δίνουν στη δημοσιότητα οι ιαπωνικές αρχές, το νησί φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού να μεγαλώνει. Ενώ την Τετάρτη ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, επιμηκύνθηκε σε σχήμα πατάτας με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 200, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής.

Υλικά εκτοξεύονταν την Πέμπτη σε ύψος 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι 600 μέτρων την προηγουμένη, ένδειξη ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα που προκάλεσε τη γέννηση του νησιού είναι πολύ έντονη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος, με τον οποίο ήρθε σε επαφή σήμερα το μεσημέρι (ώρα Τόκιο) το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι σκάφη της Ακτοφυλακής αναχώρησαν για μια αναγνωριστική αποστολή προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση της νησίδας η οποία αναδύθηκε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη Νισινοσίμα, ένα ακατοίκητο νησί του μικρού αρχιπελάγους Ογκασαουάρα.

«Μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο κρατήρας επεκτείνεται και το μάγμα ανεβαίνει», εκτίμησε ο Γιοσιχίκο Ταμούρα του Ιαπωνικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που μια νησίδα αναδύεται στη ζώνη αυτή. Μπορεί ωστόσο να εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξαιτίας των κυμάτων.

Πριν από δύο μήνες, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών στο Πακιστάν είχε επίσης προκαλέσει τη γέννηση ενός νησιού, το οποίο αναδύθηκε ξαφνικά στην επιφάνεια της Αραβικής Θάλασσας, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Στην Ιαπωνία, χώρα σεισμών και ηφαιστείων, έχουν συμβεί από το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού τέσσερις ως πέντε ξαφνικές εμφανίσεις νησιών. Ένα εξ αυτών εμφανίστηκε το 1986 και εξαφανίσθηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών και ένα το Σεπτέμβριο του 1973, επίσης κοντά στη Νισινοσίμα. Αν και «φαγώθηκε» σε μεγάλο μέρος του από τα κύματα, εξακολουθεί σήμερα να παραμένει ορατό ένα κομμάτι.



http://adf.ly/ZiZ7K 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου