Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΕΙ: Αγώνας δρόμου για να μην χαθεί το εξάμηνο

ΑΕΙ: Αγώνας δρόμου για να μην χαθεί το εξάμηνο
Σε αγώνα δρόμου για τη σωτηρία του εξαμήνου στα πανεπιστήμια επιδίδεται το υπουργείο Παιδείας. Ο διάλογος που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με κύκλο επαφών με τις πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που πλήττονται από την κινητικότητα μπαίνει σήμερα σε μια νέα φάση...
Στις 10 το πρωί οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων πραγματοποιούν το αποφασιστικό βήμα και προσέρχονται σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε μια θετική κίνηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Θετική απόκριση υπάρχει και από την πλευρά των πρυτανικών αρχών, με την πλευρά των διοικήσεων των πανεπιστημίων να προτείνει τη σύσταση τριμερούς επιτροπής που θα αποτελείται από εκπρόσωπους του υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ξεκινά ο διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους

Μετά από 13 εβδομάδες κινητοποιήσεων οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εγκαταλείπουν σταδιακά την «σκληρή» γραμμή της άρνησης διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Το κλίμα άρχισε να μεταστρέφεται από χθες, καθώς μετά τη μαραθώνια γενική συνέλευση του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών με οριακή πλειοψηφία αποφασίστηκε η σύσταση μικτής επιτροπής πανεπιστημιακών και διοικητικών, η οποία θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις επί της πρότασης των πέντε σημείων καθώς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος αναμένεται να καλέσει τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, καθώς ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα υπάρχει περιθώριο για την σωτηρία του εξαμήνου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση την Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Η ρύθμιση για να μη χαθεί η εξεταστική

Σήμερα, εξάλλου, η Βουλή θα υπερψηφίσει και την σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για να ελαφρύνει το βάρος των φοιτητών από τα χρωστούμενα μαθήματα.

Η ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2014, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας η συγκεκριμένη τροπολογία είναι μια πολύ σημαντική κίνηση του Κων. Αρβανιτόπουλου που αφενός θα φέρει πολλούς φοιτητές πιο κοντά στο πτυχίο αφετέρου θα αμβλύνει τις συνέπειες των κινητοποιήσεων στα ανώτατα ιδρύματα.

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη συνεχίζουν να τελούν η Νομική Σχολή της Αθήνας, η Φιλοσοφική, τα τμήματα Βιολογίας και Φυσικής και οι Σχολές Μεταλλειολόγων Μηχανικών και ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου