Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ρόδος: Τρεις οι νεκροί της θεομηνίας, ο θρήνος των συγγενών

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στο νησί της Ρόδου για το νέο κύμα κακοκαιρίας που «φτάνει» στο νησί, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του τέταρτου αγνοούμενου. Ο αριθμός των νεκρών από τη φονική καταιγίδα της Παρασκευής έχει φτάσει στους τρεις, ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στις περιουσίες τους....

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ενός εκ των δύο αγνοουμένων έληξαν χθες με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς ο 67χρονος βρέθηκε νεκρός σε κοντινό σημείο από αυτό που είχε εντοπιστεί και η σορός της γυναίκας του, στην κύτη του χειμάρρου της Κρεμαστής. Ένα χιλιόμετρο πιο μακριά είχε βρεθεί και το αυτοκίνητο του ζευγαριού, που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Πρόκειται για τον σύζυγο της 54χρονης που είχε βρεθεί στην ίδια περιοχή από το βράδι της θεομηνίας. Επέβαιναν στο αυτοκίνητό τους που παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες, για τον άλλο αγνοούμενο, τον 53χρονο δάσκαλο.

Οι έρευνες πλέον εστιάζονται στον εντοπισμό του 50χρονου δασκάλου, ο οποίος επέβαινε στο αυτοκίνητο με την 27χρονη κοπέλα – που επίσης έχασε τη ζωή της - και έναν ακόμη εκπαιδευτικό 30 ετών. Ο τελευταίος σώθηκε την τελευταία στιγμή καθώς κατάφερε να πιαστεί από σημείο της γέφυρας.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έρευνες διενεργούνται και από το Λιμεναρχείο της Ρόδου, στην θαλάσσια περιοχή που εκβάλουν τα ποτάμια αυτά.

Σήμερα στις 7 το βράδυ, πρόκειται να συνεδριάσει στη Ρόδο το Συντονιστικό Περιφερειακό Όργανο για να τεθούν εκ νέου σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού, επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας από αύριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν γίνει, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πυροσβέστες δεν σταμάτησαν λεπτό να προσπαθούν να εντοπίσουν τους δύο αγνοούμενους ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τις προσπάθειές τους δυσκολεύει το γεγονός ότι υπάρχουν σημεία που το ύψος του νερού είναι πολύ μεγάλο.

Η φονική θεομηνία κράτησε μόλις για δύο ώρες την Παρασκευή το μεσημέρι, ωστόσο ήταν αρκετή ώστε να μετατρέψει σε ποτάμια κεντρικούς δρόμους της Ρόδου. Στην οδό Ηρακλειδών στην Ιαλυσσό το ύψος του νερού έφτασε το μισό μέτρο, ενώ αντίστοιχη ήταν η κατάσταση στους δρόμους από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή.

Το πρωί του Σαββάτου το νησί έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, με τους κάτοικος να καταγγέλλουν ότι τα ρέματα δεν είχαν καθαριστεί, με αποτέλεσμα να χαθούν δύο ζωές. Πρόκειται για μια 30χρονη δασκάλα που ήταν από την Παρασκευή αγνοούμενη όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με έναν 50χρονο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά βρέθηκε νεκρή νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου από τα σωστικά συνεργεία στην παραλία Κρεμαστή. Ο 50χρονος αγνοείται ακόμη.

Μία ακόμη γυναίκα βρέθηκε νεκρή αργά το βράδυ της Παρασκευής στο ποτάμι της Παστίδας προς Κρεμαστή.

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έπεσαν στη Ρόδο 174 χιλιοστά βροχής, μέσα σε δώδεκα ώρες 137 χιλιοστά, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο μέσος όρος της μηνιαίας βροχόπτωσης είναι 94 χιλιοστά. Πλέον, έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα από τη βροχόπτωση στο κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε δρόμους οικισμών.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου