Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κοινωνία ΑΕΙ: Κρίσιμη μέρα για ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, συνεδριάζουν οι διοικητικοί

Ημέρα καταλυτικών εξελίξεων για το μέλλον του εξαμήνου στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι η σημερινή, καθώς συνεδριάζουν οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων για να μελετήσουν τις προτάσεις του Κων. Αρβανιτόπουλου για να αρθεί το αδιέξοδο της διαθεσιμότητας.....




Το κλίμα που επικράτησε στις χθεσινές συναντήσεις των πρυτανικών αρχών και των εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων με τον υπουργό Παιδείας κρίθηκε σε γενικές γραμμές ως θετικό. Ο Κων. Αρβανιτόπουλος παρουσίασε και εγγράφως τη δέσμη πέντε μέτρων που ανακοίνωσε από το περασμένο Σάββατο και η οποία είναι η βάση του διαλόγου, ενώ διαμήνυσε ότι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του διαλόγου είναι το άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Αυτό σημαίνει ότι η πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων πρέπει σήμερα να λάβει απόφαση για την λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου ΕΚΠΑ και ΕΜΠ να λειτουργήσουν άμεσα.

Εφόσον συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση των επαφών της με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ξεκινώντας την εφαρμογή των εξειδικευμένων προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για την άρση των αρνητικών συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

«Το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν σημαίνει απολύσεις», υποστηρίζουν εμφαντικά κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνοντας ότι για αυτό το λόγο ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα της δια-ιδρυματικής κινητικότητας που θα επιτρέψει την τοποθέτηση 650 υπαλλήλων από του 1.165 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε κενές διοικητικές θέσεις άλλων ανώτατων ιδρυμάτων, όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κενά.

Παράλληλα, κρίσιμη για την άμβλυνση των αντιδράσεων εκ μέρους των διοικητικών θεωρεί το υπουργείο Παιδείας και την πρότασή του, 172 υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν τεθεί σε αργία, εξαιτίας της απόφασής τους να μην αυτο-απογραφούν, να υποβάλλουν στοιχεία απογραφής να επαναμοριοδοτηθούν με αρνητικό πρόσημο, να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και πιθανότατα σε δεύτερη φάση και σε κινητικότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους να παραμένουν στις θέσεις τους.

Στην επόμενη φάση θα συζητηθούν και οι άλλες τρεις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια που περιλαμβάνουν:

• Τεχνική υποστήριξη για την έγκριση των Οργανισμών των Πανεπιστημίων

• Προσλήψεις 400 μελών ΔΕΠ

• Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για το προσωπικό των εργαστηρίων

Στο μεταξύ οι πρυτανικές αρχές των άλλων έξι πανεπιστημίων, που αφορά το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, αναζητούν τρόπους, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου καθεστώτος λειτουργίας, να βρουν τον πιο πρόσφορο τρόπο προκειμένου να αναδιανείμουν το προσωπικό που θα απομείνει μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Εκτός κλίματος το Αριστοτέλειο

Την ώρα, όμως, που τα δυο κρίσιμα μέτωπα στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φαίνεται να κλείνουν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μια κίνηση εντυπώσεων που προκαλεί ερωτηματικά.

Η Σύγκλητος του ιδρύματος, σε έκτακτη χθεσινή της συνεδρίαση επί της ουσίας ζήτησε ειδική «προνομιακή» μεταχείριση και νέο κύκλο διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζοντας ότι «οι έγγραφες προτάσεις του κ. Υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα».



http://adf.ly/Zru3s

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου