Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι πλούσιοι της Πορτογαλίας έγιναν πλουσιότεροι ενώ η χώρα καταρρέει

Οι πλούσιοι της Πορτογαλίας έγιναν πλουσιότεροι ενώ η χώρα καταρρέει
Οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι στην Πορτογαλία κατάφεραν παρά την κρίση να αυξήσουν την περιουσία τους κατά 16% το 2013, κερδίζοντας συνολικά επιπλέον 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Exame....


Την ώρα που η Πορτογαλία μόλις που κατάφερε
να βγει από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013, οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι της χώρας διαθέτουν περιουσίες ισοδύναμες με το 10% του ΑΕΠ, έναντι 8,4% το 2012.
«Ακόμη και σε καιρούς κρίσης, οι μεγάλες περιουσίες εξακολουθούν να αυξάνουν», σχολίασε το πορτογαλικό περιοδικό, που αποδίδει την αύξηση των περιουσιών αυτών στα κέρδη από το χρηματιστήριο.

Ο πιο πλούσιος Πορτογάλος, ο επιχειρηματίας Αμέρικο Αμορίμ 79 ετών, διπλασίασε την περιουσία του σε ένα χρόνο. Έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην αύξηση των μετοχών της ομώνυμης εταιρείας, η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή φελλών, και της πετρελαϊκής εταιρείας Galp Energia.

Στη δεύτερη θέση έπεσε ο Αλεξάντερ Σοάρες ντος Σάντος, επίσης 79 ετών, στον οποία ανήκει η εταιρεία τροφίμων Jeronimo Martins και διαθέτει περιουσία που εκτιμάται στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται, με 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, η οικογένεια Γκουιμάρες ντε Μέλο, στην οποία ανήκει ο όμιλος Jose de Mello.

Η Πορτογαλία κατάφερε το τρίτο τρίμηνο του 2013 να βγει από την ύφεση και να καταγράψει ασθενή ανάπτυξη 0,2%, όμως η ανάκαμψη της οικονομίας της είναι ακόμη εύθραυστη.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το 2011 το 17,9% του πληθυσμού της χώρας κινδύνευε να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας, ενώ το 8,6% υπέφερε από σοβαρές ελλείψεις.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου