Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Μπλόκο στις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης από διοικητικούς υπαλλήλους

Γράφει η Σταυριανή Καραμανίδη

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει εκ νέου σήμερα το υπουργείο Παιδείας, με την προσδοκία να κριθεί παράνομη (και καταχρηστική αυτή τη φορά) η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, που μετρά ήδη 11 εβδομάδες...


Η απόφαση του δικαστηρίου –όποια κι αν είναι- έχει ελάχιστες πιθανότητες να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί στον χώρο των ΑΕΙ, με τους «κακούς» διοικητικούς υπαλλήλους να διανύουν την 72η ημέρα της απεργίας τους, διαμαρτυρόμενοι για την διαθεσιμότητα, τα -εξ Ελβετίας- μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνώννα υποβάλλουν (χθες) μαζικές παραιτήσεις και τον ίδιο τον «καλό» υπουργό να κόπτεται για τους φοιτητές, πλην όμως να περιορίζεται σε διαγγέλματα και τυπικές διαπιστώσεις.

Eν τω μεταξύ, από τις 7 το πρωί, διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων μαζί με φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στις εισόδους στην Πανεπιστημιούπολη, απευθύνοντας κάλεσμα στους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας για συγκέντρωση στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (οδό Ούλωφ Πάλμε), στην Ιατρική Σχολή (οδός Μ.Ασίας), καθώς και στην πύλη του Πολυτεχνείου.

«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) παραβιάζουν τον νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη», δήλωσε χθες ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Είχαν προηγηθεί αναφορές στις θυσίες των οικογενειών των φοιτητών, που άπραγοι περιμένουν την εκτόνωση της σύγκρουσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δικαστική απόφαση στην οποία αναφέρεται ο υπουργός, είχε κρίνει παράνομη την απεργία των εργαζομένων για τυπικούς λόγους (δεν είχε ανακοινωθεί εγκαίρως), ενώ δεν απαγόρευε την επαναπροκήρυξή της.

Από τα υπουργικά πυρά δεν εξαιρέθηκε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ. Ο υπουργός έβγαλε στην «σέντρα» τα μέλη της, αλλά και τον ίδιο τον Πρύτανη, επισημαίνοντας ότι «η άρνησή τους να εφαρμόσουν τον νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια».

Οι τόνοι ανέβηκαν από χθες, όταν η Ένωση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών υπερψήφισε την απόφαση για δύο νέες 48ωρες απεργίες, για σήμερα και αύριο και στην συνέχεια για την Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες του Πολυτεχνείου.

Όσο ο κ. Αρβανιτόπουλος προειδοποιούσε ότι «οι καθηγητές, οι μαθητές και οι πρυτανικές αρχές πρέπει κανονικά να πάνε στα μαθήματά τους και από εκεί και πέρα αν παρεμποδιστούν από τον οποιοδήποτε, το λόγο έχει η Πολιτεία», το θρίλερ πήρε άλλη διάσταση.

Τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, επικαλούμενα μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι τα μαθήματα δε μπορούν να υλοποιηθούν υπό το καθεστώς της αστυνομοκρατίας.

«Το ΕΚΠΑ στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει σε αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στο δια ταύτα, οι ελπίδες να μην χαθεί το εξάμηνο, εξανεμίζονται και χιλιάδες φοιτητές παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια κόντρα, που μάλλον αναμέτρηση δυνάμεων θυμίζει, παρά ουσιαστική διεκδίκηση δίκιου.

newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου