Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και ανατροπές στην αγορά

Προβλέψεις, συστάσεις και διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως....



Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση εισηγείται την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα. Στο σκέλος της έκθεσης που αφορά τη Δημόσια Διοίκηση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αλλαγή στο καθεστώς εργασίας που ισχύει στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, ενώ το ζήτημα είχε τεθεί και στην έκθεση του Οργανισμού το 2011, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία ενέργεια, καθώς απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τα λοιπά, η έκθεση επισημαίνει πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη για «περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με καθαρά και αντικειμενικά κριτήρια».

Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ περιλαμβάνεται η αδειοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, αλλά και η θεσμοθέτηση διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, προτείνεται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και ως προς τις Κυριακές, ενώ θα δίδεται το δικαίωμα σε καταστήματα outlet να κάνουν προσφορές και εκπρώσεις όλο το χρόνο.

Μια βασική αλλαγή που αφορά στην αγορά είναι και ο τρόπος πώλησης του ψωμιού που προτείνεται να πωλείται με το ζύγι. Οι καταναλωτές σήμερα στην πλειοψηφία τους πληρώνουν ως μισόκιλο ένα καρβέλι των περίπου 350 γραμμαρίων και τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από το υπουργείο υποστηρίζεται πως θα υπάρξει σημαντικό όφελος για τον καταναλωτή.

Αλλαγές προβλέπονται, επίσης, στην πώληση του γάλακτος με αλλαγές στις ημερομηνίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό του ως φρέσκου. Προτείνεται δηλαδή να πωλείται ως φρέσκο και γάλα με ημερομηνία λήξης άνω των 5 ημερών όπως προβλέπεται σήμερα.

Τέλος, εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις της έκθεσης, θα ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία φαρμακείων και σε super market, αλλά και για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σκευασμάτων εκτός φαρμακείων.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου