Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς: Όποιος δουλεύει και χρωστάει, χάνει το σπίτι του…

Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς: Όποιος δουλεύει και χρωστάει, χάνει το σπίτι του…
Είναι μια τετραμελής οικογένεια όπου δουλεύουν και οι δύο γονείς. Τυχεροί θα πουν κάποιοι με την ανεργία που μαστίζει τη χώρα. Αυτό είναι μία άλλη ιστορία, πάμε παρακάτω…

Ο κάθε γονιός βγάζει από 900 ευρώ μισθό τον μήνα, αλλά επειδή υπάρχουν αυξημένα έξοδα, το στεγαστικό δάνειο πήγε λίγο πίσω… Από 1 Ιανουαρίου αυτή η οικογένεια κινδυνεύει να πεταχτεί στον δρόμο, γιατί πολύ απλά το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει και θεωρεί ότι μπορεί να πληρώσει το δάνειο, αλλά δεν το πράττει σκοπίμως…

Μία ιστορία που δεν είναι φανταστική. Αυτή η ιστορία λοιπόν είναι ένα παράδειγμα του διπλανού, του απέναντι, του γείτονα, του γνωστού, του φίλου, του συγγενή που κινδυνεύει άμεσα, γιατί πολύ απλά αυτό πρόκειται να περάσει με τις… ευλογίες της τρόικας.

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενδείξεις, αυτό που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου θα είναι το εξής:

- Προστατεύεται μεν η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ
- Δεν μπαίνει κριτήριο άγαμου ή οικογένειας με παιδιά
- Το ατομικό για άγαμο και οικογενειακό για ζευγάρι με ή χωρίς παιδί, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ

Δηλαδή, αν μία οικογένεια με 2 παιδιά, ή ακόμα και πολύτεκνη, όπου τα έξοδα σαφώς και είναι περισσότερα, χρωστάει το δάνειό της, αλλά οι άνθρωποι (στην προκειμένη περίπτωση οι γονείς) που φέρνουν το εισόδημα στο σπίτι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό από 750 ευρώ έκαστος, αντιμετωπίζουν σοβαρό ενδεχόμενο να χάσουν το σπίτι τους.

Η παραπάνω πρόταση θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών θα εισηγηθεί την προστασία της πρώτης κατοικίας, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και βέβαια το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Με μια απλή διαίρεση, το 20.000 διά του 14, βγάζει 1.428, δηλαδή ο μισθός δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1.428 ευρώ. Είτε μιλάμε για ατομικό, είτε για οικογενειακό. Το παράδειγμα με τα 750 ευρώ που δώσαμε παραπάνω λοιπόν είναι πολύ εύστοχο.

Το θέμα είναι αν θα πειστεί η τρόικα και θα ανάψει το «πράσινο» φως για να προχωρήσει το μέτρο, γιατί όπως και να το κάνουμε, ότι και να αποφασίσουμε εντός των τειχών, κουμάντο κάνουν οι εκτός των τειχών…

Επιπροσθέτως, αυτό που ίσως προτείνει η ελληνική πλευρά θα είναι να «ξεκοκκινιστούν»» τα προβληματικά δάνεια, με την καταβολή του ελάχιστου ποσού. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να «ζωντανέψει» και πάλι το δάνειό του, αλλά δεν διευκρινίζεται ακόμα ποιο θα είναι το ελάχιστο της δόσης…
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο κάθε δανειολήπτης θα εξετάζεται ξεχωριστά, θα αξιολογείται βάση των εισοδημάτων του και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή η εκάστοτε τράπεζα να του πάρει το σπίτι…







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου