Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα
Να κλείσει όλα τα μέτωπα με την τρόικα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς από τους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα συζητηθεί εκτενώς το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου....

που θα προέλθουν κυρίως από το χώρο της Υγείας και των ΟΤΑ με την ενδο-δημοτική κινητικότητα. Ανοιχτό παραμένει για την κυβέρνηση το «αγκάθι» των ΕΑΣ και το εάν θα προσμετρηθούν στις απολύσεις οι όποιες αποχωρήσεις προκύψουν από την αναδιάρθρωσή τους, αφού μέχρι σήμερα η τρόικα δείχνει αμετακίνητη ως προς τη θέση της για κλείσιμο των Αμυντικών Συστημάτων.

Οι υπουργοί έχουν ήδη πάρει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσουν σε αξιολόγηση όλων των οργανισμών και δομών των υπουργείων τους μεταξύ των οποίων, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι και το προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των Πανεπιστημίων το οποίο έχει κοστίσει ακριβά στην κυβέρνηση αφού παρά το πρώτο βήμα που έκανε το Καποδιστριακό ζητώντας από τους διοικητικούς να επανέλθουν στις θέσεις τους, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ζητά από τον Κ. Αρβανιτόπουλο να... πάρει πίσω τη διαθεσιμότητα, υιοθετώντας επί της ουσίας τη βασική θέση των διοικητικών υπαλλήλων.

Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς με ατζέντα την ελληνική προεδρία, ωστόσο αναμένεται και πάλι ότι θα αναφερθεί στα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνησή του για την εξυγίανση των δημοσιονομικών με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, απορρίποντας και πάλι ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα ή ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δεν διέψευσε χθες ότι η τρόικα ζητά «μαχαίρι» στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και συγκεκριμένων ταμείων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τέτοιο ζήτημα για την κυβέρνηση δεν τίθεται. Τη γραμμή αυτή θα επαναβεβαιώσουν το απόγευμα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχουν αμέσως μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συζητήσουν για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Σαμαρά στη Γερμανία, για τις συζητήσεις με την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά και για την προετοιμασία της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προεδρία.

Κοινό μέτωπο απέναντι σε Τσίπρα

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το εσωτερικό μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που αναζοπυρώνεται με αφορμή την πρόταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για τα υποβρύχια αλλά και με τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει για τα φάρμακα -σύγκρουση που έχει πάρει στις «πλάτες» τους ο Α. Γεωργιάδης έχοντας την απόλυτη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η στήριξη του Μ. Μαξίμου στον κ. Βενιζέλο είναι δεδομένη όπως την εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε (Mega) ωστόσο στο Μαξίμου ετοιμάζονται για σκληρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πιέσει έντονα τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις στελεχών για το θέμα εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει "ρευστή". Χθες ο Γ. Ντόλιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ολική άρση των πλειστηριασμών - θέση που απηχεί τις απόψεις όλων των κυβερνητικών βουλευτών με τον κ. Σαμαρά να παραδέχεται πλέον και δημοσίως από το Βερολίνο ότι η κυβέρνησή του επενδύει και στο "μαξιλάρι" -έκφραση που ο ίδιος χρησιμοποίησε- ανεξάρτητων βουλευτών.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου