Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Απεργία και διάλογος για τα πανεπιστήμια

Με κομμένη την ανάσα η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο διάλογο των πρυτανικών αρχών με το υπουργείο Παιδείας....

Το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Παιδείας, μετά τις πρώτες επαφές με τους πρυτάνεις του πανεπιστημίων Αθηνών, Ιωαννίνων, Πατρών, ΟΠΑ,Θεσσαλίας και ΕΜΠ και την άρνηση των διοικητικών υπαλλήλων να προσέλθουν στο διάλογο, ανακοίνωσε δέσμη πέντε μέτρων που θα εκτονώσουν την ένταση στο χώρο των ανώτατων ιδρυμάτων.

Ωστόσο, ο Κων. Αρβανιτόπουλος τόνισε εμφαντικά στη δήλωσή του, ότι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει ο διάλογος επί των προτάσεών του είναι να ανοίξουν τα ανώτατα ιδρύματα.

Το πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό για 13η συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι διοικητικοί του υπάλληλοι έχουν κηρύξει νέα 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη κατά σειρά δικαστική έρευνα για την νομιμότητα των κινητοποιήσεων. Σε αναστολή λειτουργίας τελεί σήμερα και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση των πινάκων της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Το εξάμηνο για το πανεπιστήμιο Αθηνών και για ορισμένες σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, καθώς τα χρονικά περιθώρια για να ξεκινήσουν τα μαθήματα και να θεωρηθεί διδαγμένο έχουν στερέψει.

Στις 12 το μεσημέρι ο Θεοδόσης Πελεγρίνης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας και την ανακοίνωση δέσμης μέτρων από τον Κων. Αρβανιτόπουλο.

Η τοποθέτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο υπουργός Παιδείας με τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ικανοποίησε τα έγγραφα αιτήματά του κ. Πελεγρίνη και έκανε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία του διαλόγου.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένουν με αγωνία και την αντίδραση των διοικητικών υπαλλήλων που πριν την ανακοίνωση των μέτρων τάσσονταν κατά του διαλόγου, κυρίως μετά τη δέσμευση του Κων. Αρβανιτόπουλου ότι 172 υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών θα επιστρέψουν στην εργασία τους και ισάριθμοι που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε αργία θα υπαχθούν τελικά στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της ζήτησε την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

Στην απόφαση επισημαίνεται για ακόμη μια φορά ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και ότι η Σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί ουσιαστικά με αρνητική απάντηση στις ανακοινώσεις Αρβανιτόπουλου, καθώς ο υπουργός Παιδείας σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι το ζήτημα της διαθεσιμότητας δεν μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου.



http://adf.ly/Zru3s

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου