Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Σε «νευρική» κρίση τα πανεπιστήμια - Ανυποχώρητοι οι διοικητικοί υπάλληλοι

Σε «νευρική» κρίση τα πανεπιστήμια - Ανυποχώρητοι οι διοικητικοί
Γράφει η Ντία Μούλου

Στα άκρα εξακολουθεί να βρίσκεται η κόντρα του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, με τους φοιτητές να παραμένουν «όμηροι» των κλειστών σχολών. Οι διοικητικοί συνεχίζουν την απεργία τους, ενώ ο Κωνταντίνος Αρβανιτόπουλος κάνει προσπάθειες να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή, πραγματοποιώντας διαδοχικά ραντεβού με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας....


Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου δεν κάνει βήμα πίσω, καθώς χθες εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, αν και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε νέα επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εξεταστεί εάν παραβιάζεται δικαστική απόφαση με την απεργία. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ξανά παράνομη την απεργία.

Παράλληλα, οι διοικητικοί αρνήθηκαν να παραστούν στον διάλογο στον οποίο τους κάλεσε ο υπουργός Παιδείας. Αντιθέτως, δεκτή έκαναν την πρόσκληση για διάλογο οι πρυτάνεις των οκτώ ΑΕΙ κι έτσι τα ραντεβού «έσπασαν» σε τρεις ημέρες, χθες, σήμερα και την Τετάρτη.

Διαδοχικές συναντήσεις Αρβανιτόπουλου - πρυτάνεων

Οι χθεσινές συναντήσεις του υπουργού με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παναγιωτάκη, και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Γάτσιο, εξελίχθηκαν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, με τους πρυτάνεις να τονίζουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ωστόσο, ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνάντηση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, στις 11 το πρωί. Στη συνεχεία, στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει ραντεβού με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί την Τετάρτη, με τον υπουργό Παιδείας να συναντάται 10 το πρωί με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο, στις 12 με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου, και στις 2 το μεσημέρι με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Μεσσήνη.

Πάντως, οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, μέσω του προεδρεύοντος της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ζήτησαν διάλογο με «διευρυμένη ατζέντα» που «να μην περιορίζεται στην παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα». Ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε ότι «το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει» και δεν εξαντλείται σε «κατ' ιδίαν συζητήσεις». Ακόμη, υπενθύμισε πως εκκρεμεί και το αίτημα για συνάντηση με εκπροσώπους της Συνόδου των Πρυτάνεων με την κυβέρνηση, που ελπίζει ότι «θα πραγματοποιηθεί και αυτή εντός της εβδομάδας».

Επίσης, την Τρίτη θα συνεδριάσει εκ νέου το συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ, με σκοπό να εκτιμήσει την εξέλιξη του διαλόγου.

«Διαιτητές» μεταξύ πανεπιστημίων - κυβέρνησης

Επιτροπή «διαιτητών» ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει η Σύγκλητος του Καποδιστριακού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιτροπή θα αποτελείται από τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου, κ. Φορτσάκη, κ. Δημόπουλο και κ. Καραμαλέγκου, ώστε να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου.

Τα μέλη της Συγκλήτου του Καποδιστριακού σημείωσαν επιπλέον πως εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη, παρά την άρνησή του να τις αποδεχθεί.

Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επαναλαμβάνει ότι με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας το ίδρυμα αδυνατεί να λειτουργήσει, ενώ η συνεδρίαση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.





http://adf.ly/ZmGo4

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου