Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Παραμένει το αδιέξοδο στα ΑΕΙ - Με τους πρυτάνεις συναντάται ο Αρβανιτόπουλος

Παραμένει το αδιέξοδο στα ΑΕΙ
Γράφει η Ντία Μούλου

Κρίσιμη προμηνύεται η σημερινή ημέρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ύστερα και από την τρίτη απόφαση του Πρωτοδικείου, το οποίο έκρινε για τρίτη φορά παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας χθες το βράδυ έκανε ένα μικρό βήμα πίσω και κάλεσε διοικητικούς και πρυτάνεις σε διάλογο, με προϋπόθεση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ώστε να εκτονωθεί το βαρύ κλίμα που επικρατεί...


Η κατάσταση στα πανεπιστήμια εμφανίζει εικόνα αδιεξόδου, αφού οι διοικητικοί δεν κάνουν πίσω, βρίσκοντας υποστήριξη και από ομάδες φοιτητών, ενώ οι πρυτανικές αρχές τους καλούν να επιτρέψουν την είσοδο στα ιδρύματα.

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων που κηρύσσουν μία προς μία παράνομες τις απεργίες των υπαλλήλων και της ομοσπονδίας τους. Ύστερα και από τη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου φαίνεται πως υποχρεώνεται πλέον η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων να θέσει προσωπικό ασφαλείας στα ιδρύματα.

Από την Τετάρτη, έχει τεθεί ακόμη μία παράμετρος, μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Η εισαγγελέας, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ξεκαθάρισε πως ο νόμος θα πρέπει να τηρηθεί και να ανοίξει το πανεπιστήμιο, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος ποινικών ευθυνών των πρυτανικών αρχών.

Επίσης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φακού είχε διατάξει νέα κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για παραβίαση της δικαστικής απόφασης σε περίπτωση που οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που τις κρίνουν παράνομες.
Συνάντηση Αρβανιτόπουλου - πρυτάνεων

Σε διάλογο με ανοιχτά πανεπιστήμια κάλεσε χθες το βράδυ ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημίων, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

Τελικά, οι πρυτάνεις αποδέχθηκαν την πρόσκληση του υπουργού κι έτσι σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον κ. Αρβανιτόπουλο και τις αρχές των ανοιχτών ιδρυμάτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς κάποιες από τις σχολές του είναι ανοιχτές, ενώ να σημειωθεί πως στη συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Παράλληλα, ο κ. Πελεγρίνης, και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Σίμος Σιμόπουλος, έχουν συγκαλέσει σήμερα εκτάκτως τις Συγκλήτους των ιδρυμάτων τους, προκειμένου να αποφασίσουν τις κινήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι στην έκρυθμη κατάσταση αυτή την εβδομάδα ήρθαν να προστεθούν και οι παραιτήσεις των μελών των Συγκλήτων του Καποδιστριακού και του Αριστοτέλειου.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, φαίνεται πως έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, για να κλείσει το μέτωπο. Ωστόσο, το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και η απόλυτη αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στο υπουργείο να παρέμβει δυναμικά.
Στο ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ

Λίγο πριν την πρόσκληση του υπουργού Παιδείας, αναρτήθηκαν στο ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες κατάταξης των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα για το προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την εξέλιξη αυτή «ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου», όπως επεσήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος.




http://adf.ly/ZiXjB

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου