Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΟΑΕΕ : MONO ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΝΑ ΔΙΜΗΝΟ

ΟΑΕΕ : MONO ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
Την πληρωμή με τον μήνα (αντί του διμήνου) των ασφαλίστρων των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ νομοθετεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ελπίζοντας να βελτιωθεί η...

εισπραξιμότητα των εισφορών που, λόγω και της ύφεσης, έχει περιοριστεί δραματικά με αποτέλεσμα μόλις ένας στους δύο ασφαλισμένους να πληρώνει για την ασφάλισή του.
Την αδυναμία ανταπόκρισης στις πληρωμές ασφαλίστρων του 50% των ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών - ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ επισήμανε με υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΒΕΕ ζητώντας μέτρα «χαλάρωσης» και «διευκολύνσεις», όπως:
1. Το συμψηφισμό των οφειλών με τον χρόνο ασφάλισης. Δηλαδή, αν κάποιος οφείλει 10.000 ευρώ και αντιστοιχούν 3 έτη ασφάλισης, να μπορεί να μεταφέρει αυτό τον χρόνο στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου εξαγοράζοντας, τότε, ως συντάξιμα τα χρόνια αυτά.
2. Τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας (και ασφαλίστρου) πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ το μέτρο αυτό θα ενεργοποιήσει τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες και θα φέρει έσοδα στον ΟΑΕΕ έως και 540 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
3. Την αποποινικοποίηση των οφειλών και την κατοχύρωση ασφαλιστικού δεσμού και παροχών υγείας με την καταβολή έστω και μίας εισφοράς στο εξάμηνο.
4. Το «πάγωμα» έως τα τέλη του 2015 των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών χωρίς την επιβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
5. Την αύξηση του ποσού της οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από τα 20.000 ευρώ σήμερα, στα 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ποσοστό 30% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξη, ενώ μόνο το 13,4% των ασφαλισμένων του δείγματος έχουν τη δυνατότητα για ιδιωτική ασφάλιση.
Οι προοπτικές, μάλιστα, παραμένουν δυσοίωνες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς μόνο οι μισοί ασφαλισμένοι (49,8%) εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις εισφορές τους για το επόμενο εξάμηνο.











fimotro.blogspot.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου