Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Ο Άδωνις έκανε τα νοσοκομεία …περίπτερα»-Δεν έχουν ούτε για πετρέλαιo

Ο Άδωνις έκανε τα νοσοκομεία
Καταπέλτης για τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στα νοσοκομεία είναι η ΠΟΕΔΗΝ. Τα νοσοκομεία έχουν στερέψει από πιστώσεις για το 2013...

και δεν έχουν χρήματα ούτε για το πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε για τα βασικά υγειονομικά αναλώσιμα, ενώ τα νοσοκομεία που άλλαξαν χαρακτήρα, έχουν μετατραπεί σε Υγειονομικές Μονάδες επιπέδου ...περιπτέρου.

Τα Νοσοκομεία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, υποχρηματοδοτούνται καθώς οι κωδικοί των προϋπολογισμών στέρεψαν με αποτέλεσμα να αναστέλλονται βασικές λειτουργίες τους. Τα νοσοκομεία, δεν διαθέτουν πίστωση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, υγειονομικού υλικού, προϊόντων διατροφής κ.α. Για το έτος 2014 με επιχορήγηση 30% μειωμένη θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά μετά το πρώτο εξάμηνο.

Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις προβλέπεται σταδιακός περιορισμός των δαπανών στο 6% του ΑΕΠ, το οποίο την τελευταία τετραετία υπέστη απώλειες 25%. Το 2014 οι δαπάνες θα είναι 300 εκατομμύρια μειωμένες σε σχέση με εφέτος.

Πρόθυμα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έδωσε στην πυρά των διαθεσιμοτήτων 1.665 υπαλλήλους από το ελλιπέστατο προσωπικό των Νοσοκομείων για την συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 που ήταν μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης και συνεχίζει τις μεθοδεύσεις για διάθεση άλλων 900 υγειονομικών στο δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων (έτος 2014) μέσω νέων καταργήσεων Νοσοκομείων, Κλινικών και Οργανικών Θέσεων.
 Ακόμη δεν προσδιορίστηκαν οι δεξαμενές (Νοσοκομεία) από τις οποίες θα προκύψει το διαθέσιμο προσωπικό.
Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει ακόμα ότι στα 8 πρώτα Νοσοκομεία που κατέβασε ρολά ο υπουργός, το προσωπικό μοριοδοτήθηκε με κριτήρια που ορίζουν οι Υπουργικές Αποφάσεις αφενός του Υπουργού Υγείας και αφετέρου του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η μοριοδότηση επικυρώθηκε από το ΑΣΕΠ. Με βάση αυτή τη διαδικασία προέκυψαν οι 1.665 υπάλληλοι για διάθεση σε άλλα Νοσοκομεία. Εξαιρέθηκαν υπάλληλοι με κοινωνικά κριτήρια που ορίζει ο Νόμος 4172/2013καθώς επίσης μέρος των υπαλλήλων που διέθεταν τα περισσότερα μόρια και με βάσει τον αρχικό σχεδιασμό θα κάλυπταν τις νέες αλλά δραστικά πετσοκομμένες δραστηριότητες των καταργημένων Νοσοκομείων.

Διαπιστώνεται όμως ότι ήταν σχέδια επί χάρτου, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Με ρουσφετολογικά κριτήρια κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας επιστρέφουν με τρίμηνες μετακινήσεις (αποφάσεις Διοικητών ΥΠΕ) ή μετακινήσεις με αποφάσεις Διοικητών Νοσοκομείων όταν πρόκειται για διασυνδεόμενα Νοσοκομεία (Νίκαια – Αγία Βαρβάρα, Ευαγγελισμός – Πολυκλινική κλπ) χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα μόρια που διαθέτουν από το ΑΣΕΠ. Προκειμένου να στηρίξουν τις υποτυπώδεις νέες λειτουργίες.

Ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις
«Ο Υπουργός, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, βάπτισε τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, κινητικότητα η οποία με ρουσφετολογικά κριτήρια μετατρέπεται σε πλασματική διαθεσιμότητα. Ακόμη και σήμερα στο «κουφάρι του ΕΣΥ» παίζει μικροκομματικά παιχνίδια και η μοριοδότηση αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους αρεστούς και κομματικούς φίλους του».

Και η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει, «οι φιέστες που ετοιμάζει τις οποίες ονομάζει εγκαίνια των νέων λειτουργιών των Νοσοκομείων που άλλαξαν χαρακτήρα (π.χ. Αγία Βαρβάρα) θα είναι κακόγουστο θέαμα καθότι τα καταργημένα Νοσοκομεία τα μετέτρεψε σε Υγειονομικές Μονάδες επιπέδου «περιπτέρου».










tro-ma-ktiko.blogspot.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου