Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Success story και grecovery σέρβιρε ο Σαμαράς στο Βερολίνο

Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στις σκληρές μεταρρυθμίσεις, προτάσσοντας ως αποτελέσματα επιτυχημένης συνταγής το πρωτογενές πλεόνασμα, τη μείωση του ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της ανεργίας, παρότι αυτή πλήττει ένας στους τρεις Έλληνες, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο....

Μιλώντας στη "Συνάντηση Ηγετών" της Sueddeutsche Zeitung, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο εκ νέου για "grecovery", λέγοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ή ακόμα και...κατάρρευση της Ένωσης.

Παραδέχτηκε πάντως, πιστός στο πρόσταγμα της τρόικας και του Βερολίνου για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της και ότι στο εξής προτεραιότητα θα είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε, ωστόσο, ότι "οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο με την πλήρη υποστήριξη του λαού και ποτέ ενάντια στην θέλησή του".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εδικότερα στα δημοσιονομικά νούμερα λέγοντας ότι "τα τελευταία χρόνια επιτύχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, κόψαμε το έλλειμμα κατά 12% αλλά παράλληλα χάσαμε 25% του ΑΕΠ κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κουρέψαμε συνολικό χρέος 68% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα όμως εξαφανίσαμε την υστέρηση ανταγωνιστικότητας με μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας."

Όπως είπε "δεν βάζουμε τη χώρα στον αυτόματο πιλότο, όμως τώρα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ γιατί η ύφεση τελειώνει και αρχίζει η ανάκαμψη. Του χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 0,6% μικρό μεν αλλά πολύ σημαντικό ποσοστό. Η ανεργία που είναι 27% στο γενικό πληθυσμό και 60% στους νέους σταμάτησε να αυξάνεται και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται".

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2014 είπε ότι "προβλέπει πλεόνασμα 1,5% ενώ το 2013 είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο και πιστεύω ότι και το 2014 θα υπερακοντίσουμε τον στόχο".

Ζητούμενο η συμφωνία με την τρόικα

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ζήτησε χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος από την Α. Μέρκελ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "η Ελλάδα έκανε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσει την υπογραφή της".

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι "να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου για να πάμε πολύ γρήγορα στο επόμενο στάδιο".

Για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί εφόσον μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος η ΕΕ, όπως έχει δεσμευτεί στο Eurogroup του 2012, "να πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".

Τέλος σε ερώτηση για το αν η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία οαπάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή, "τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στο παρελθόν ήταν πολιτικοί εχθροί τώρα είναι σύμμαχοι στην ευρωπαική πορεία της χώρας".



Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ
Από enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου