Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα αυξημένα περιστατικά βίας στις ελληνικές οικογένειες

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα αυξημένα περιστατικά βίας στις ελληνικές οικογένειες
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την έκταση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης...

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι φορείς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900...

στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της έλαβε 12.500 κλήσεις και 100 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές η γενική γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια, επί του συνόλου των κλήσεων αυτών το 79% αφορά σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Από τις κλήσεις αυτές το 74% αφορά καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών.

Το 77% αφορά περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το 1% σεξουαλική παρενόχληση, το 1% περιπτώσεις βιασμού, το 0,1% σε πορνεία και το 12% σε άλλες μορφές βίας (μορφές βίας που δεν γίνονται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αλλά προέρχονται από πρώην συζύγους ή πρώην συντρόφους).

Για το 1% που αφορά σε περιπτώσεις βιασμών, πρόκειται για 101 βιασμούς οι οποίοι έχουν καταγγελθεί, έχουν δηλωθεί στο στενό ενδοοικογενειακό περιβάλλον στην περίοδο των 2,5 ετών.

Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Σε ό,τι αφορά θύτες και θύματα, από τις γυναίκες που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα, το 14% έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, το 5% δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 9% ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι το 70% είναι Ελληνίδες και η βία που δέχονται είναι από έλληνες συντρόφους ή συζύγους. Μόνο το 8% είναι μετανάστριες και το 0,3% μειονότητες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει αναλάβει να παρουσιάσει την πανευρωπαϊκή έρευνα που κάνει το FRA (Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Όπως ανέφερε η κυρία Κόλλια, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φαινόμενο της βίας είναι αυξημένο στις βόρειες χώρες.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου