Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

«Βρωμάει» μεγάλη οικονομική κομπίνα με τα αγάλματα των Σκοπίων

«Βρωμάει» μεγάλη οικονομική κομπίνα με τα αγάλματα των Σκοπίων
Andrej Žernovski, Δήμαρχος Σκοπίων: πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα !

«Σκοτεινές οι διαδικασίες του στησίματος των αγαλμάτων του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου» αναφέρει η σκοπιανή εφημερίδα Ούτρινσκι σε κύριο άρθρο της....








«Οι δημόσιες συμβάσεις των ακριβών μνημείων είναι τα πιο αξιόλογα δείγματα των παράνομων, σκοτεινών και τυχαίων διαδικασιών», σημειώνει η αρθρογράφος Δέσποινα Τραΐκοβα-Ντίμοβα.

Τα πιο ακριβά μνημεία στο έργο «Σκόπια 2014», ο ιππέας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το συγκρότημα του Φίλιππου του Β΄, είναι τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της παρανομίας, της ισοπέδωσης των διαδικασιών και της διαφθοράς, όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές των συμβάσεων των έργων, Ντράγκαν Μαλινόφσκι και Σλαντιάνα Τάσεβα, οι οποίοι ερεύνησαν τις δημόσιες συμβάσεις των μνημείων.

Το μνημείο του Φιλίππου του Β΄, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στις συμβάσεις υπό τον τίτλο εργασίας «Πολεμιστής», αναφέρεται ως ένα κλασικό παράδειγμα της απόκλισης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του έργου.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει μόνο μια απόκλιση από το πρόγραμμα του σχεδιασμού, αλλά όπως λέει η έκθεση πλήρης επανασχεδιασμός του έργου.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ένα μνημειώδες έργο ενός γλυπτού με έναν πολεμιστή και το σιντριβάνι από ανθεκτικά υλικά που θα ταίριαζαν στον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό χώρο.

Εξελέγη επικεφαλής εργασίας η Βαλεντίνα Στεφάνοφσκα, αλλά αντί για ένα γλυπτό και ένα σιντριβάνι, η καλλιτέχνης προσλήφθηκε για ένα γλυπτό ενός πολεμιστή και τέσσερις κρουνούς με συνοδευτικά γλυπτά στρατιωτών, με λιοντάρια, άλογα κλπ.
Για αυτό το τροποποιημένο σχέδιο καταβλήθηκε στον δημιουργό το ποσό του ενός και ήμισυ εκατομμυρίων ευρώ.

…Τα χρήματα που κέρδισαν αυτοί που ανέλαβαν το έργο «Σκόπια 2014» φαίνονται να παραμένουν μυστικά. Ερευνώντας τις συμβάσεις ο Δήμος του Κέντρου των Σκοπίων δεν μπορεί να καθορίσει πως έγινε η αμοιβή της κάθε εργασίας.

Κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς αμοιβές των δημιουργών. Ούτε γνωρίζουμε αν υπάρχει οφειλή πρόσθετη προς αυτούς. Δεν υπάρχει καμία ακριβής περιγραφή, οι υπολογισμοί είναι κατά προσέγγιση και δεν υποβλήθηκαν στοιχεία θα μπορούσαν να επαληθευτούν», δήλωσε ο Μαλινόφσκι.

Σκοτεινά σημεία, επίσης , αναφέρει η συντάκτης, ότι διαπιστώθηκαν και στις παραγγελίες στα ιταλικά χυτήρια με τα χάλκινα αγάλματα της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων.

«Δεν προτιμήθηκαν προσφορές με χαμηλότερο κόστος για τη δημιουργία των χάλκινων αγαλμάτων αλλά ευνοήθηκε συγκεκριμένη επιχείρηση ιταλικών χυτηρίων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν μπορούν τα δικαιολογηθούν εκατομμύρια ευρώ που φέρονται να δαπανήθηκαν για το περιβόητο σχέδιο «επίθεσης με αγάλματα» των Σκοπίων.



http://adf.ly/a968i

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου