Το θαύμα έγινε και κράτησε κάτι λιγότερο από 24 ώρες, αφού όλα είχαν προετοιμαστεί στην εντέλεια και τίποτε δεν πήγε στραβά. Τελευταίος, ανέβηκε στην επιφάνεια ο επικεφαλής της βάρδιας που κράτησε ενωμένους δύο ολόκληρους μήνες τους παγιδευμένους και ακολούθησε ο διασώστης, που είχε κατέβει στα έγκατα για να βοηθήσει στην ανάσυρση.
Έγινε το θαύμα! Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες με τη χρήση της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, που κινούνταν με συρματόσχοινα και είχε ροδάκια στα πλάγια για να απορροφούνται οι κραδασμοί, για να διασωθούν οι μεταλλωρύχοι, που υποδέχθηκαν οι οικογένειές τους.
Και ο τελευταίος διασώστης ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων που παρέμεναν παγιδευμένοι σε στοά του ορυχείου Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα της Χιλής βγήκε πριν λίγη ώρα σήμερα Πέμπτη στην επιφάνεια με ασφάλεια, στην ολοκλήρωση ενός δράματος που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή.
Πολλοί αποκάλεσαν θαύμα την διάσωση των μεταλλωρύχων, ο τελευταίος εκ των οποίων -ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα που βγήκε στην επιφάνεια- ήταν ο επικεφαλής της βάρδιας τους και ο άνθρωπος που τους κράτησε ενωμένους . Εκδηλώσεις χαράς σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη λατινοαμερικάνικη χώρα
"Σας παραδίδω τη βάρδια κι ελπίζω ότι δε θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο", είπε στον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αγκαλιάζοντάς τον. "Είμαι περήφανος που είμαι Χιλιανός", πρόσθεσε, με τη σημαία της χώρας τυλιγμένη στους ώμους.
Η καλά σχεδιασμένη επιχείρηση πήγε καλύτερα κι από τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων,ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες. Ο Φράνκλιν Λόμπος, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έγινε μεταλλωρύχος και οδηγός ταξί για να τα βγάλει πέρα, είπε ότι "αυτός ήταν ο σκληρότερος αγώνας της ζωής μου".
Η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης αποτελεί σημαντική ώθηση για τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, που περίμενε τους διασωθέντες για να τους χαιρετίσει, έναν προς έναν. Η κυβέρνησή του επαινέθηκε για την διαχείριση της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι διέταξε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία μετά το επεισόδιο. Συγχαρητήρια έστειλε στην κυβέρνηση της Χιλής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και πολλοί άλλοι ηγέτες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πήγε στο ορυχείο για να υποδεχθεί τον συμπατριώτη του Κάρλος Μαμάνι όταν βγήκε από τη στοά κι ευχαρίστησε προσωπικά τον Πινιέρα για την διάσωσή του.
Το γεγονός ίσως βελτιώσει αισθητά τις σχέσεις της Χιλής και της Βολιβίας, χώρες με ιστορικά κακές σχέσεις. Επί αιώνες, τα ορυχεία στη Λατινική Αμερική έπαιξαν κεντρικό και πολύ συχνά τραγικό ρόλο, αρχής γενομένης από την δίψα για χρυσάφι και ασήμι που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της Ισπανικής κατάκτησης, της σκλαβιάς των ιθαγενών και της μεταφοράς σκλάβων από την Αφρική. Αμέτρητοι εργάτες χάθηκαν στις στοές τους.
Τα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία στη Λατινική Αμερική την τελευταία δεκαετία πάντως έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν.
Λίγο μετά τις τέσσερις βγήκε στην επιφάνεια και ο τελευταίος μεταλλωρύχος σηματοδοτώντας το αίσιο τέλος του δράματος που έγινε δεκτό με εκκωφαντικές ζητωκραυγές. Πρόκειται για τον 54χρονος Λουίς Ουρσούα.
Λίγο πριν τις τέσσερις το πρωί βγήκε στην επιφάνεια ο 32ος παγιδευμένος, ο Αριέλ Τικόνα Γιάνες, 29 ετών, τον οποίο υποδέχθηκε η σύζυγός του, Μαργαρίτα.
Εν μέσω του δράματος στις 14η Σεπτεμβρίου γέννησε, το τρίτο τους παιδί, ένα κορίτσι που βάπτισε Εσπεράνσα, δηλαδή Ελπίδα.
Λίγο πριν τις τρεις το πρωί, απεγκλωβίστηκε ο 30ος μεταλορυχος ο Ραούλ Μπούστος, 40 χρόνων, ο οποίος είχε χάσει τη δουλειά του σε ναυπηγείο του Ταλκαουάνο, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας του τσουνάμι, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου. Ο Ραούλ Μπούστος εργαζόταν στο ορυχείο τους τελευταίους έξι μήνες.
news247.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου