Στην Σ. Αραβία ο Μπεν Άλι
Μετά την άρνηση του Νικολά Σαρκοζί να δώσει άδεια εισόδου στη Γαλλία στον Τυνήσιο έκπτωτο πρόεδρο, ο Μπεν Άλι μετέβη στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Έκρυθμη η κατάσταση στη Τυνησία. Έκκληση για ειρηνική επίλυση από ΕΕ
Η άφιξή του στην Τζέντα, πόλη στην Ερυθρά Θάλασσα, είχε αναφερθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Αραμπίγια και αλ Τζαζίρα, ενώ την ίδια πληροφόρηση είχε δώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο σαουδαραβική κυβερνητική πηγή.
"Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του Προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του", ανέφερε το ανακοινωθέν της μοναρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Νωρίτερα, ανώτερο στέλεχος της Γαλλικής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί είχε δηλώσει ότι το Παρίσι δεν θέλει ο Μπεν Άλι να μεταβεί στο γαλλικό έδαφος.
"Η Γαλλία δεν θέλει την άφιξη του Τυνήσιου Προέδρου στο έδαφός της", είπε ο αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι ο Μπεν Άλι κατευθυνόταν αεροπορικώς στο Παρίσι. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι μετά την εξέλιξη αυτή το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε κατευθύνθηκε στον Κόλπο.
Χάος στην Τυνησία
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Τύνιδα μετά και από τη φυγή του πρώην προέδρου. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο.
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι, που ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος, περιέγραψε την κατάσταση κάνοντας λόγο περί "πλήρους χάους" από πλευράς ασφάλειας. Κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία.
Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.
Αργά χθες Παρασκευή ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Τύνιδας, ωστόσο επικρατούσε ησυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο.
Ο Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα αργά την Παρασκευή, στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης που διήρκεσε ένα μήνα και έχει σημαδευτεί από δεκάδες θανάτους.
Μάλιστα, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε χθες το απόγευμα. Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.
Σύμφωνα με αυτόπτες ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές. Στην Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα. Ο στρατός δημοσιοποίησε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει.
Ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα είχαν συγκεντρωθεί σε συνοικίες για να προστατεύσουν σπίτια και ιδιοκτησίες, ανέφεραν αυτόπτες. Η αστυνομία παρέμενε απούσα από τα επεισόδια.
"Η χώρα μας δεν αξίζει όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών", δήλωσε ο Γανούσι, που πρόσθεσε ότι "είμαστε στην υπηρεσία του τυνησιακού λαού". Αναφερόμενος στις ομάδες πολιτών που οπλίστηκαν για να αποτρέψουν λεηλασίες εξέφρασαν την ελπίδα να "βελτιώσουν" την κατάσταση όσον αφορά την "ασφάλεια".
Ανταποκριτής είπε ότι είδε άνδρες με πολιτικά να πυροβολούν σε δρόμους από αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά-παρέμενε άγνωστο ποιοι ήταν.
ΕΕ: Βρείτε ειρηνική λύση
Ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Τυνησία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την έντονη ανησυχία της εκφράζει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρετίζει "το θάρρος" του λαού της μεσανατολικής χώρας.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά χθες Παρασκευή να υπάρξει "ειρηνική επίλυση" της εξελισσόμενης κρίσης στην Τυνησία μετά την φυγή του πρώην προέδρου της νωρίτερα στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης που διαρκεί ένα μήνα κι έχει στοιχίσει δεκάδες ζωές.
"Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες και βία", ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον.
"Ο διάλογος είναι το κλειδί", πρόσθεσε. "Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην Τυνησία και το λαό της και την προθυμία μας να βοηθήσουμε να εξευρεθούν διαρκείς δημοκρατικές λύσεις στη συνεχιζόμενη κρίση".
Την "έντονη ανησυχία" της για τις εξελίξεις στην Τυνησία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
"Η κατάσταση στην Τυνησία είναι πάρα πολύ σοβαρή. Δείχνει ότι η αποτελμάτωση έκανε το λαό πολύ ανυπόμονο", δήλωσε πριν συναντηθεί με ανώτατα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στο Μάιντς, προσθέτοντας ότι "θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα εκεί θα εξελιχθούν ειρηνικά και ότι θα έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα να θρηνήσουμε".
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε παράλληλα ότι συστάθηκε ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης για να βοηθήσει πολίτες της Γερμανίας που παραθέριζαν στην Τυνησία.
Το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι 230 από τους 2.000 Γερμανούς παραθεριστές που είχαν μεταβεί στη χώρα με ομαδικά προγράμματα επρόκειτο να επιστρέψουν αργά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και οι υπόλοιποι τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Νωρίτερα, σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε το "θάρρος και την αξιοπρέπεια" του λαού της Τυνησίας, εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν "ελεύθερες και δίκαιες" εκλογές στη χώρα και κάλεσε όλες τις πλευρές να "διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν τις βίαιες ενέργειες".
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου