ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κοινή τράπεζα για την αγορά ρωσικών όπλων
Ωστόσο, η συμφωνία για τη συγκρότηση ρωσο-βενεζουελιανής τράπεζας επίσημα κλείστηκε δυο χρόνια αργότερα.
Από την πλευρά της Ρωσίας, στο συγκεκριμένο σχέδιο θα πάρουν μέρος η «Gazprombank» κι η VTB (πρώην «Τράπεζα εξωτερικού εμπορίου»), που μοιράζονται εξίσου το ρωσικό πακέτο της κοινής τράπεζας, «EVROFINANCE MOSNARBANK». Το 2009, η Μόσχα και το Καράκας συμφώνησαν πως το αρχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας θα είναι 4 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 2,8 δισ. ευρώ, και σ' αυτήν η ρωσική πλευρά θα ελέγχει το 51%.
Στην πραγματικότητα η κοινή τράπεζα συγκροτείται πρώτα απ' όλα για τις ανάγκες της ρωσικής ομοσπονδιακής κρατικής εταιρείας εξαγωγής όπλων «Rosoboronexport»».
Η Βενεζουέλα αποτελεί το μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικών όπλων στη Λατινική Αμερική και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων, μετά την Ινδία, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υποδιευθυντή του «Κέντρου στρατηγιών και τεχνολογιών», Κονσταντίν Μακιένκο, το συνολικό πακέτο των παραγγελιών της Βενεζουέλας ανέρχεται μέχρι σήμερα περίπου στα 6-7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον περασμένο φθινόπωρο, ο Ούγκο Τσάβες είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε παραχωρήσει δάνειο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα, ώστε να μπορέσει αυτή να συνεχίσει τις σημαντικές αγορές ρωσικών όπλων, ενώ το συνολικό ύψος των ρωσικών δανείων προς τη Βενεζουέλα υπολογίζεται στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου