Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Εκατοντάδες Έλληνες στις εργασιακές ημερίδες για Αυστραλία


«Έχω φτάσει σε μια κατάσταση να με ταΐζει η μητέρα μου και είμαι 35 ετών. Θέλω να φύγω και να μην ξαναγυρίσω ποτέ στην Ελλάδα». Ο Θανάσης, υδραυλικός, «άνεργος-φάντασμα» εδώ και 2 χρόνια, αυτό που έλεγε εδώ και καιρό, τώρα το πήρε απόφαση. Έχω κάνει την έρευνά μου και ήρθα σήμερα από κοντά να δω πώς μπορώ να άμεσα φύγω».
Η ανακοίνωση της πρεσβείας της Αυστραλίας φάνταζε γλαφυρή: «Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των Ελλήνων, το Αυστραλιανό Υπουργείο Μετανάστευσης διοργανώνει -όπως διοργανώνει και σε διάφορες χώρες- και στην Αθήνα στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2011, στοχευμένες εκδηλώσεις για την πληρέστερη ενημέρωση των ατόμων που ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία μέσω του προγράμματος εξειδικευμένης επαγγελματικής μετανάστευσης».


Η διημερίδα που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τους Έλληνες πολίτες, που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά στην Αυστραλία στο ξενοδοχείο «Hilton», συγκέντρωσε την πρώτη ημέρα πάνω από 500 άτομα, ηλικίας έως και 50 ετών.
Ανάλογος ήταν και ο αριθμός την Κυριακή. Πολλοί που πήγαν χωρίς πρόσκληση δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα.
Μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων, γιατροί, οικοδόμοι και άλλοι κλάδοι ήταν ανάμεσα στις λίστες των επαγγελμάτων που η Αυστραλία ζητά. Για να είχε δικαίωμα κάποιος να λάβει μέρος σε αυτές τις ημερίδες θα έπρεπε να έχει αναγνωρισμένα προσόντα σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, να ομιλεί καλά αγγλικά και να είναι κάτω των 50 ετών.
Ο 33χρονος Αναστάσης υδραυλικός, ελεύθερος επαγγελματίας, με εκπαίδευση στην Γαλλία ήταν εκεί για να ενημερωθεί για τις διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας: «Γυρεύουμε διέξοδο. Εδώ και δύο χρόνια οι κατασκευές έχουν πέσει, δεν επενδύει κανείς πια. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα τεχνικά επαγγέλματα στην Αυστραλία, κυρίως σε περιοχές μακριά από πόλεις». «Μέχρι το 2004, εμείς που δουλεύαμε στις κατασκευές, σκεφτόμασταν από τότε ότι θα έρθει ένα διάστημα που θα πέσουν οι δουλειές. Ήταν το διάστημα που κάναμε σχέδια να αγοράσουμε σπίτι» προσθέτει ο Θανάσης.
Παράλληλα με την διημερίδα της πρεσβείας, διοργανώθηκε από το ιδιωτικό ινστιτούτο Australian Industrial Systems Institute σεμινάριο για εξειδικευμένους τομείς περί μηχανολογίας-βιομηχανίας, κατασκευών, νοσηλευτικής και αυτοματισμού. «Σήμερα ήρθαν 100 άτομα με πολλές απορίες για σπουδές και για εργασία στην Αυστραλία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη κ. Ρούλα Τσιόλα. «Με την ζήτηση που υπάρχει, ήταν πολλοί οι Έλληνες που ερχόντουσαν με τουριστική βίζα στην Μελβούρνη και μας ζητούσανε πληροφορίες. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε εδώ στην Αθήνα ενημερώσεις. Πιστεύω ότι σήμερα καθώς και αύριο που συνεχίζεται το σεμινάριο να λύσουμε τις απορίες του κόσμου».
Ο Αλέξανδρος, 43 ετών, ηλεκτροσυγκολλητής σε μηχανουργείο στη Θεσσαλονίκη, ήρθε με τον γαμπρό του στην Αθήνα αποκλειστικά για το σεμινάριο. «Μας σταματήσανε εδώ και δύο εβδομάδες τη δουλειά και αποφάσισα να έρθω να κάνω την προσπάθειά μου. Το όριο της ηλικίας είναι μέχρι 49 ετών. Οπότε ακόμη μπορώ», λέει. Στο ερώτημα κατά πόσον αισθάνεται σίγουρος για την απόφαση του απαντά: «Πώς να ζήσεις τα δύο σου παιδιά με 25 ευρώ μεροκάματο και χωρίς ένσημα. Έχω μαζέψει λεφτά και είπα έστω και τώρα να φύγω».
Ο 38χρονος Χρύσανθος εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της πληροφορικής έχει δουλέψει για 12 χρόνια και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Γυρεύω μια δουλειά στον κλάδο μου για να βρω την αξιοπρέπεια μου που σε αυτή την Ελλάδα δεν μπορώ να τη βρω», λέει. Ο Σπύρος, 38 ετών, δημόσιος υπάλληλος, με δύο παιδιά ομολογεί: «Το τελευταίο πράγμα που με ανησυχεί είναι αν θα χάσω τη δουλειά μου. Αλλά για το μέλλον της οικογένειας μου και των παιδιών μου μπορώ να φύγω και να κάνω ό,τι δουλειά βρω». «Ξέρω εξαιρετικούς επαγγελματίες και στο δημόσιο με πτυχία και σπουδές που ξαφνικά έγιναν όλοι άχρηστοι. Ε, όχι! Δεν είναι έτσι», προσθέτει.
Το πρόγραμμα μετανάστευσης της Αυστραλίας προβλέπει την είσοδο περίπου 170.000 νέων μεταναστών ετησίως. H Αυστραλία επιθυμεί να προσελκύσει μετανάστες που θα φέρουν στη χώρα πολύτιμες δεξιότητες και θα ενταχθούν δυναμικά στον κοινωνικό ιστό, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της χώρας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Αυστραλίας "η συμμετοχή στις ημερίδες δεν αποτελεί αίτηση για μετανάστευση, ούτε εγγυάται την έγκριση βίζας" καθώς επίσης και ότι "οι δυνατότητες μετανάστευσης είναι οι ίδιες τόσο για τα άτομα που θα συμμετάσχουν στη διημερίδα, όσο και για τους μελλοντικούς υποψήφιους μετανάστες από την Ελλάδα καθώς και από άλλες χώρες".
Η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, όπως αποσαφηνίζεται, δεν είναι αρμόδια για τη χορήγηση μόνιμης επαγγελματικής βίζας. Η επιλογή γίνεται βάσει μοριοδότησης, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για μετανάστευση υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.
Η πρεσβεία καλεί τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν σχετικά με την επαγγελματική μετανάστευση στην Αυστραλία στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au/skillexpos



neoskosmos.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου