Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ένας Ροκ υποψήφιος για τον Μπουτάρη...


Έχουμε μαζί μας τον Στέφανο Κυριάκο , υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στη Θεσσαλονίκη με την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη του Γιάννη Μπουτάρη , τον οποίο κάποιοι τον γνωρίζουμε χρόνια στις ροκ καταστάσεις της πόλης και θέλουμε να σας τον συστήσουμε ....







-Για αρχή εξήγησε μας γιατί είσαι ο ρόκ υποψήφιος ?

-Ευχαριστώ για την φιλοξενία και να ξεκαθαρίσω ότι προφανώς δεν είμαι ο μοναδικός ροκάς υποψήφιος αν και ίσως ο πιο μέταλ .Έχω μια συγκεκριμένη πορεία στο χώρο όπου κατόρθωσα το χόμπι μου , την αγάπη μου για τη μουσική να το κάνω επάγγελμα .


  Ήμουν συντελεστής στο θρυλικό ερασιτεχνικό ροκ ραδιόφωνο "Ράδιο Ακρόπολις" την περίοδο 1990-91 , δισκοπώλης στο Rock City Θεσσαλονίκης από το 91 ως το 2005 , dj σε διάφορα μαγαζιά , διοργανωτής μουσικών  θεματικών πάρτι και το 1998 έφτιαξα το δικό μου ροκ μαγαζί όπως το φανταζόμουν με πρότυπα από λονδρέζικα κλαμπ , το X-Club μέχρι το 2003 στην πρώτη τοποθεσία και μετά ως το 2009 στη δεύτερη (πάντα στα Λαδάδικα ) .


Πιτσιρικάς με Πωλ Ντιάνο και Στάθη Παναγιωτόπουλο
-Οκ , βαρύ ροκ παρελθόν αλλά γιατί τονίζεις την  ροκ διάσταση της υποψηφιότητας σου ?

- Γιατί πάντα θα με ακολουθεί , ακόμα είμαι για κάποιους "Αυτός ο μαλλιάς" . Ο λυκειάρχης μου με κυνηγούσε να με αποβάλει αν και αριστούχος επειδή άφηνα μαλλί . Στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ μέχρι πριν 20 χρόνια είχαμε ομηρικούς καυγάδες με συντηρητικούς ανθρώπους που μας σχολίαζαν μπροστά μας με τα χειρότερα λόγια . Όσοι με ξέρουν προσωπικά μπορούν να δουν πέρα από τα στερεότυπα , στους υπόλοιπους όμως επέλεξα να δώσω αυτό το στίγμα , οι γιατροί ψηφίζουν γιατρούς , οι δικηγόροι τους δικούς τους κοκ , καιρός και οι ροκάδες να ψηφίσουν  έναν δικό τους άνθρωπο .

- Δηλαδή θα μας φέρεις τους Sepultura στη Γιορτή Αγγέλων ?

- Όταν λέω δικό τους άνθρωπο εννοώ να τους καταλαβαίνει όχι να τους κάνει τα χατίρια . Αυτιά δεν χαϊδεύω και δεν πρόκειται να αρχίσω τώρα . Καταρχάς να πούμε ότι η Γιορτή Αγγέλων δεν υπάρχει πια , ήταν δημιούργημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και έχει αρνητικό πρόσημο για μένα . Στην προσπάθεια τους να την στηρίξουν κατήργησαν και την εκδήλωση αλλαγής του χρόνου στην Αριστοτέλους , που για μένα πρέπει να είναι θεσμός . Όχι βέβαια με την "σκυλοπαρέλαση" που θεωρούσαν ως πολιτισμό αλλά ως μια καλαίσθητη εκδήλωση έστω και απλή αν δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα , με την ΚΟΘ ή την μπάντα του Δήμου .
Mε τους Dream Theater το 1993 στο Λονδίνο
Από την άλλη η Πρωτοβουλία έχει ως στόχο ένα πολιτιστικό καλεντάρι όπου όλο τον χρόνο θα υπάρχουν εκδηλώσεις , ο κρατικοδίαιτος όμως πολιτισμός μας τελείωσε . Θα μείνουν οι θεσμοί που υπάρχουν όπως τα Δημήτρια ή τα διάφορα φεστιβάλ , όμως δίπλα τους θα υπάρχουν και ιδιωτικές εκδηλώσεις όπως το ηλεκτρονικό φεστιβάλ Re Works έχουμε και φέτος την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 . Ο δήμος μπορεί να προωθήσει με ενέργειες του αλλά όχι πλέον να χρηματοδοτήσει. Εκεί να δούμε πως θα εντάξουμε περισσότερες ροκ εκδηλώσεις μια και κοινό σίγουρα υπάρχει .

- Τι φιλοδοξείς να αλλάξεις ως υποψήφιος ?

Με το χέρι του Χρήστου Παπανίκου
- Λάμπες (γέλια) . Το λέω ως ανέκδοτο αλλά το διαχειριστικό κομμάτι είναι μεγάλο μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και για αυτό είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή , τα πράγματα δεν πάνε στον αυτόματο πιλότο ούτε είναι αυτονόητα  . Το να κάνουμε καλύτερη διαχείριση το θεωρώ αυτονόητο , αυτό όμως που με συγκινεί στην Πρωτοβουλία και νιώθω δίπλα στον Μπουτάρη είναι το όραμα του για την πόλη , να γίνει εξωστρεφής μακριά από το συντηρητισμό του παρελθόντος  . Αντί να χαϊδευόμαστε με την "Ερωτική πόλη" να φέρουμε τουρίστες , να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να σταματήσουμε να αναμασάμε χαζομάρες του τύπου "γκαρσόνια της Ευρώπης"  ή "παρασιτικά επαγγέλματα"  για την πραγματικά βαριά βιομηχανία της χώρας .

- Το θέμα με τον τουρισμό βλέπω το έχεις . Θέλεις να το αναπτύξεις παραπάνω ?

-Ας αρχίσουμε με μια μικρή αναδρομή των τελευταίων 25 ετών . Αν και βαριά βιομηχανία της χώρας η Θεσσαλονίκη δεν είχε ιδιαίτερο ρεύμα παρά μόνο εποχικούς περαστικούς προς Χαλκιδική ή Πιερία και το πανηγύρι των διάφορων φεστιβάλ αλλά και της Εκθέσεως . Με τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο υπήρξε απότομη πτώση ακόμα κι αυτή της κίνησης καθώς μπλοκαρίστηκε ο βασικός οδικός άξονας που έφερνε όχι μόνο Ανατολικοευρωπαίους τουρίστες αλλά και Γερμανούς .
 Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια ανάκαμψη τόσο από την επέκταση σε νέες αγορές , την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω ομαλοποίησης στην πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και από τον επαναπροσδιορισμό του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας , όπου στο τελευταίο έπαιξε καθοριστικό κομμάτι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και αναμένεται να παίξει ακόμα περισσότερο .
Μια διευκρίνηση που πρέπει να κάνω είναι ότι όποιες καλές προθέσεις κι αν έχει ο Δήμος δεν αρκούν αν δεν έχει υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση , περιφέρεια , γειτονικές περιοχές, ιδιώτες επιχειρηματίες και φυσικά εμάς τους πολίτες .
Η Θεσσαλονίκη στράφηκε από κέντρο διερχομένων τουριστών στον αστικό τουρισμό , τον λεγόμενο τουρισμό πόλεων , ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που επικρατεί στη χώρα , δηλαδή της παραλίας και λιγότερο του αρχαίου πολιτισμού .
Στο Silver Dollar με τον Γιάννη και τον κυρ Γιάννη Μπουτάρη
Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν μακροχρόνιο σκοπό στην επίτευξή του , ο Δήμος στόχευσε σε κάποιες αγορές που θα μπορούσαν να επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα και τα οποία σε πρώτη φάση ήρθαν έστω και αν θέλουν περαιτέρω ανάπτυξη και θα αναφερθώ στις συγκεκριμένες αγορές .
Πρώτα η Ρωσία , μια δυναμική τουριστική δύναμη αφού διαθέτει πλέον μια μεγάλη ομάδα εύπορων πολιτών . Η συγκεκριμένη ομάδα έλκεται πέρα από το κλασικό τουριστικό θέμα και από τον ιστορικό (με προτίμηση στη Βυζαντινή περίοδο) και θρησκευτικό τουρισμό . Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πόλη σε βυζαντινές εκκλησίες και αυτό προβάλουμε .
Το Ισραήλ , καθώς υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί με την εβραϊκή κοινότητα τόσο από αρχαίους χρόνους όσο και από την μετεγκατάσταση των Σεφαρδιτών από την Ισπανία 530 χρόνια πριν . Ενώ η πόλη είναι και τόπος ιστορικής μνήμης καθώς η πολυάριθμη αυτή κοινότητα ως τον Β'ΠΠ είχε ίσως τις μεγαλύτερες απώλειες κατά το Ολοκαύτωμα . Γεγονός που ο Δήμος προβάλει με εκδηλώσεις μνήμης και τιμά τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας .
Η Τουρκία , άλλη μια χώρα με πολίτες που νιώθουν δεσμό και θαυμασμό για τη Θεσσαλονίκη , ενώ η ύπαρξη του σπιτιού του Ατατούρκ στο Τούρκικο προξενείο είναι σημαντικός πόλος έλξης για αυτούς .
Φυσικά όλες αυτές οι ομάδες εκτιμούν και το φαγητό και την διασκέδαση , όπου η πόλη έχει εκατοντάδες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για όλα τα βαλάντια και όλα τα ενδιαφέροντα .
Άλλος ένας τομέας που επιχειρούμε να βάλουμε την πόλη μας στον χάρτη είναι η κρουαζιέρα . Τα προβλήματα έχουν και με την κεντρική διοίκηση ενώ υπήρχε και μια χρόνια διαμάχη σχετικά με τη δυνατότητα των κρουαζιερόπλοιων να προσεγγίζουν τα λιμάνια μας . Φέτος θα έχουμε 30 περίπου επισκέψεις , είναι μια αρχή αλλά ακόμα πολύ μακριά από το επιθυμητό όπως οι 600-900 επισκέψεις που έχουν Σμύρνη και Ηράκλειο .

Η αεροπορική επανασύνδεση της πόλης καθώς η κρίση είχε συνέπεια την διακοπή πτήσεων ή την μετατροπή τους σε εποχιακές από πολλές αεροπορικές εταιρίες . Ο Δήμος έχει πλέον απτά αποτελέσματα καθώς έχει έρθει η κορυφαία αναπτυσσόμενη Turkish Airlines αλλά και εκπτωτικές Budget εταιρίες , ενώ διευρύνεται ο κύκλος των εταιριών που συνδέουν την πόλη συνεχώς .
Ο αστικός τουρισμός έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι μόνο εποχιακός και εδώ έρχεται το City Breaks , ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου στην Πόλη . Αναγκαία η καλή αεροπορική σύνδεση , η διασκέδαση αλλά και η αγορά . Ενώ στα πρώτα 2 έχουμε τα απαραίτητα στο τρίτο υπάρχει εθνική διχόνοια , δηλαδή ανοιχτή αγορά τις Κυριακές . Να ξεκαθαρίσω ότι ανοιχτή αγορά δεν σημαίνει ούτε εξαναγκασμό , όποιος θέλει ανοίγει , αλλά ούτε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας , δηλαδή 40ωρο , πενθήμερο και υπερωρίες . Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα με 7 Κυριακές ανοιχτές αλλά άμα θέλουμε τουρισμό City Breaks όλο το χρόνο δεν αρκεί .

Το καλεντάρι εκδηλώσεων που ανέφερα πρίν , είναι σημαντικό κίνητρο για αστικό τουρισμό .
Ένα άλλο θέμα είναι η τουριστική σύνδεση με την περιφέρεια . Δυστυχώς τα τουριστικά γραφεία ασχολούνταν προ κρίσης με τον εξερχόμενο τουρισμό που όμως πλέον κόπηκε και τώρα ανακαλύπτουν το εισερχόμενο και ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο . Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τη βάση ημερήσιων εξορμήσεων με ακτίνα από 90 ως 150 χιλιόμετρα όπου το τοπικό τουριστικό προϊόν θα προστίθεται και όλες οι περιοχές θα είναι κερδισμένες . Για παράδειγμα το Δίο ,η Βεργίνα ,οι καταρράκτες της Έδεσσας , τα διάφορα τοπικά οινοποιία , τα εποχιακά τοπικά καρναβάλια , ο Όλυμπος , οι διαφορετικές γειτονικές παραλίες και άλλα πολλά θα μπορούσαν να είναι μέρος των γενικότερων πακέτων . Φυσικά και με περιθώρια για εξειδίκευση , πχ οινοτουρισμός όπου κάθε ημερήσια θα καλύπτει και τα οινοποιία διαφορετικής περιοχής .

Όλα αυτά απαιτούν κι απλά αυτονόητα για μας αλλά όχι για όλους . Η πόλη πρέπει να είναι καθαρή και δεν μιλάμε μόνο για τις προσπάθειες του Δήμου , δεν γίνεται να περιμένουμε θέσεις εργασίας με γκραφίτι και τάγκιν στο κέντρο που δίνουν την εικόνα γκέτο . Δεν γίνετε να γεμίσεις την πόλη τουρίστες (μακάρι) και να είναι μέσα στο κυκλοφοριακό χάος και το καυσαέριο , τα ΜΜΜ πρέπει να μην είναι μόνο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ να είναι λειτουργικά προς τους ξένους και να συνδέονται μεταξύ τους . Οι τιμές πρέπει να παραμείνουν σε λογικά επίπεδα , ακόμα και τώρα στον καιρό της κρίσης δεν μπορεί ο καφές σε μερικά μαγαζιά να κοστίζει περισσότερο από τα Ηλύσια πεδία στο Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη . Θα πρέπει να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες , πχ τα εστιατόρια τα περισσότερα αν και προσπαθούν να βελτιώσουν τον αριθμό από τις ετικέτες κρασιού που διαθέτουν αλλά δεν έχουν επενδύσει σε σωστό ποτήρι κρασιού ή σε γνώση του προϊόντος που πουλάνε . Έχουμε μια προνομιακή γεωγραφική θέση , κέντρο των Βαλκανίων , με πλούσια ιστορία , εκδηλώσεις , νυχτερινή ζωή και καλό φαΐ , θα χρειαστεί να δουλέψουμε χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση και δεν χωράνε λάθη . Όχι μόνο δεν έχουμε περιθώριο χρόνου για λάθη λόγω της κρίσης αλλά και γειτονικές χώρες θα εντείνουν τις ανταγωνιστικές προσπάθειες τους με όπλο τις χαμηλότερες τιμές .

Το θέμα είναι τεράστιο αλλά εδώ θα κλείσω με μια εξειδίκευση για την Τούρκικη τουριστική αγορά , μιας και έχω επαφές και έχω φιλοξενήσει Τούρκους πολλές φορές . Δεν υπάρχει Τούρκος που να μη μνημονεύσει τη Selanik , νησιά να πάει , Αθήνα να πάει , όμως το όνειρο του θα είναι να έρθει στη Θεσσαλονίκη , αντίστοιχο της έλξης των Ελλήνων προς τη Κωνσταντινούπολη . Αυτή τη στιγμή μετά από πολλά χρόνια έχουμε απευθείας αεροπορική σύνδεση , λειτουργούν 3-4 διαφορετικές λεωφορειακές συνδέσεις ενώ θα επανέλθουν τα δρομολόγια του ΟΣΕ (αν και η εμπειρία μου από τα τελευταία είναι ότι χωρούν βελτιώσεις) . Ας έχουμε υπόψη ότι οι Τούρκοι πολίτες χρειάζονται βίζα Σέγκεν (περίπου 70 ευρώ) εκτός αν έχουν το προνομιακό πράσινο διαβατήριο, φόρο εξόδου 15 τούρκικες λίρες (περίπου 6 ευρώ) που ανεβάζει το κόστος του ταξιδιού και είναι εφικτό προς το παρόν σε υψηλόμισθους , που όμως όπως και στην Ρωσία δεν διόλου μικρή ομάδα . Η τοπική τους εργατική νομοθεσία προβλέπει λιγότερες διακοπές από αυτές που έχουμε εμείς , οπότε προσβλέπουν σε θρησκευτικές (μπαϊράμι) ή εθνικές εορτές για να κάνουν τριήμερο να φύγουν . Άρα έχουμε ανθρώπους που για να κάνουν αυτό ταξίδι διαθέτουν εισόδημα και θέλουν να ξοδέψουν αλλά δεν έχουν χρόνο . Έχει διαπιστωθεί ότι σε αυτά τα τριήμερα έχουμε πολλαπλάσια κίνηση και πλημμυρίζει η πόλη μας από Τούρκους . Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά εκείνες τις Κυριακές για αρχή , να γίνει καμπάνια στην Τουρκία σχετικά αλλά προφανώς με χορηγό πχ την Turkish Airlines και να κεφαλαιοποιήσουμε την κίνηση σε μεγαλύτερη κλίμακα αργότερα . Εδώ θα έβαζα και θέμα εκδηλώσεων την παραμονή πρωτοχρονιάς , μιας και η προηγούμενη διαχείριση άφησε μια στυφή γεύση αλλά πρέπει να το ξαναδούμε ιδιαίτερα με το άνωθεν τουριστικό πρίσμα (ναι , είχα Τούρκους φέτος που έψαχναν την κεντρική εκδήλωση) . Δίνω εδώ και τη λίστα με τις αργίες τους .
* Η προηγούμενη ανοιχτή Κυριακή συνέπεσε με Βουλγάρικη αργία /τριήμερο και είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο .

- Είπαμε το έχεις αλλά μας εξάντλησες . Εδώ θα πρέπει να βάλουμε ένα στοπ ,  να σε ευχαριστήσουμε και να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία .

- Και εγώ ευχαριστώ .Να διευκρινίσω και τι σημαίνει επιτυχία ως προς την υποψηφιότητα μου για μένα . Επιτυχία θα είναι να κερδίσει η Πρωτοβουλία και να έχουμε τον κυρ Γιάννη Δήμαρχο ξανά και 29 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας από τον αξιόλογο συνδυασμό μας και να έχω συμβάλλει σε αυτό με έναν αξιοπρεπή αγώνα .
Αν έχουμε και κάτι παραπάνω προσωπικά θα είναι το κερασάκι στην τούρτα . Ανεξαρτήτως προσωπικού αποτελέσματος η κάθοδος μου αποτελεί δέσμευση για ενεργή απασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση από όποιο πόστο μου ζητηθεί .

Επίλογος : 
Αυτός είναι ο Στέφανος , μπορεί να είναι ο Ροκ υποψήφιος αλλά μάλλον έχει να δώσει πολλά παραπάνω από σκληρό ροκ στην τοπική πολιτική .

6 comments:

  1. πιο πασοκος πεθαινεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην κάρτα λέει ότι είναι μέλος της Δράσης . Υπάρχει μητρώο του {ΠΑΣΟΚ με αυτόν ?

      Διαγραφή
  2. Πιο ΚΑΘΙΚΙ πεθαίνεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι καλά που τα λένε οι ανώνυμοι σε κάποιον που εκτίθεται επώνυμα . Ούτε ένα ΠΣΟΦΟΣ όμως , κύριοι . Τζάμπα μάγκες παιδιά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή