Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΟΤΑΝ Η ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΠΟ

Άκουσε τον λαό

Οι μεγάλες αντιδράσεις, οδήγησαν τον πρόεδρο της Βολιβίας, να επαναφέρει την επιχορήγηση καυσίμων, αλλά και να ανακαλέσει τις αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων και προϊόντων. Η δραματική ομιλία του προς τον λαό
news247.gr
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακάλεσε το διάταγμά του που προέβλεπε κατάργηση της επιχορήγησης των καυσίμων, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους έως και κατά 83%, προκαλώντας μια σειρά διαδηλώσεων, το λεγόμενο "γκασολινάσο" -που χαρακτηρίστηκε μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της πενταετούς θητείας του.
Ο Μοράλες ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση του διατάγματος με την οποία δίνονταν αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη.
"Υποσχέθηκα να κυβερνώ όπως ορίζουν οι εντολές που δίνει ο λαός. Άκουσα τους συντρόφους μου", είπε ο Μοράλες σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

"Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα ακυρώνονται. . . δεν υπάρχει λόγος οι τιμές των εισιτηρίων να ανέβουν, ούτε οι τιμές των τροφίμων, ούτε να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα επιστρέφουν στο σημείο που ήταν πριν".
Ο Μοράλες παραμένει δημοφιλής μεταξύ της φτωχής πλειοψηφίας στη Βολιβία αλλά η τεράστια αύξηση της τιμής των καυσίμων εξόργισε τη βάση του και πολλά συνδικάτα ηγήθηκαν των κινητοποιήσεων για την ανάκληση του μέτρου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μοράλες είχε υπεραμυνθεί του μέτρου, που είχε χαρακτηρίσει απαραίτητο για να μειωθούν οι εισαγωγές καυσίμων και να τονωθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς και να καμφθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων προς γειτονικές χώρες και η διαφθορά, αλλά οι προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών για κινητοποιήσεις διαρκείας πιθανότατα τον ώθησαν να αναθεωρήσει.
Οι επιδοτήσεις στοιχίζουν στο κράτος περίπου 380 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το χρόνο, ή περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Παρά τις συχνές και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους πλούσιους γαιοκτήμονες των ανατολικών επαρχιών και τη φτωχή ιθαγένικη πλειοψηφία, η Βολιβία χαρακτηρίζεται από σχετική πολιτική σταθερότητα αφότου ο Μοράλες εξελέγη πρόεδρος το 2005. Είναι ο πρώτος ιθαγενής που κατάφερε να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα.
Εργαζόμενοι στα ορυχεία, δάσκαλοι, αγρότες και άλλοι συχνά διαδηλώνουν για να προβάλλουν τα αιτήματά τους αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν τον Μοράλες λόγω των προσπαθειών του για μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου της χώρας.
Ο Μοράλες εθνικοποίησε την ενεργειακή βιομηχανία λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006 και δεσμεύτηκε να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή καυσίμων. Όμως η πρόοδος είναι αργή, ενώ οι μεγαλύτερες ξένες εταιρίες αποφεύγουν να επενδύσουν περαιτέρω, π.χ. σε έρευνες για νέα κοιτάσματα και διυλιστήρια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου