Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΜΑΣ


3 τρις δολλάρια σε στοιχήματα σχετικά με την Ελλάδα..! Χοντραίνει το «παιχνίδι» στις αγορές, με τους εμπλεκόμενους να ανοίγουν με φειδώ τα χαρτιά τους.. 
 Τα κεφάλαια που παίζονται αυτή την περίοδο σε επιμέρους στοιχήματα υπολογίζεται πως ξεπερνούν (με τη μόχλευση) τα τρία τρισ. δολάρια.
 Οι κάθε λογής παίκτες και λόμπι έχουν λάβει τις θέσεις τους, ενώ άλλοι προστρέχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα τζακ ποτ των τελευταίων ετών
. Είναι ενδεικτικό πως μόνο ο γνωστός και μη εξαιρετέος...

Τζ. Πόλσον έχει ποντάρει (μέσω του Paulson & Company) περισσότερα από 36 δισ. δολάρια εναντίον των ελληνικών ομολόγων! Περί τα 10 δισ. δολ. σε ανάλογο στοίχημα φέρεται να έχει πάρει ο Τζ. Σόρος. Χαρτοφυλάκια της Goldman Sachs φέρεται σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ να έχουν ποντάρει σε ουσιαστικές αλλά μη επίσημες πτωχεύσεις όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, με την Ισπανία να έπεται. 
Πρόκειται, όπως εξηγούν επενδυτικοί παράγοντες για καλυμμένες πτωχεύσεις (effective defaults), που παρουσιάζονται κομψότερα σαν... ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το καλούμενο και «ελληνικό στοίχημα» έχει προσλάβει διεθνώς αυξημένο ενδιαφέρον, τη στιγμή που επενδυτικά χαρτοφυλάκια λαβαίνουν θέσεις εν όψει της δρομολογούμενης εκποίησης εθνικού πλούτου, δημόσιας περιουσίας και υποδομών της χώρας. 
 Στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας η αποκλίνουσα πορεία των χρηματιστηρίων Αθηνών και Φραγκφούρτης αποδόθηκε σε προσπάθεια προεξόφλησης της στάσης της Γερμανίας στην κρισιμότατη σύνοδο των Βρυξελλών. Η υποχώρηση του DAX αποδίδεται στην πίεση του «σκληρού» γερμανικού κεφαλαίου προς την Ανγκελα Μέρκελ να μην υπαναχωρήσει σε καμία από τις αρχικές θέσεις της.
 Από την άλλη πλευρά, η υποβάθμιση της Ισπανίας (από τη Moody's) ώθησε τις «αγορές» να επιχειρήσουν ακόμη ένα ποντάρισμα προεξόφλησης, πως δηλαδή η πλευρά Γερμανών-Γάλλων θα διαπραγματευθεί (στις 24-25/3) και την προοπτική χορήγησης δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο. Εκτίμηση που ενισχύθηκε μετά την ξεκάθαρη θέση του ΔΝΤ, το οποίο εμφανίστηκε διαλλακτικότερο σε σχέση με την ΕΚΤ και το Βερολίνο -κάνοντας λόγο για κυλιόμενα μνημόνια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου