Χωρίς ασφάλιση, στο Εργασίας
Το 40% των εργαζομένων στις εταιρίες καθαριότητας εργάζονται ανασφάλιστοι, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που ενεργοποίησε νόμο για παύση πληρωμών σε περιπτώσεις παράνομης εργασίας. Ανασφάλιστος και ο 44χρονος Αιγύπτιος που σκοτώθηκε καθαρίζοντας τζάμια σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας
news247.gr/
Ανασφάλιστος από το 2008 ήταν ο Αιγύπτιος εργαζόμενος, που καθάριζε τα τζάμια κτιρίου του υπουργείου Εργασίας και έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον τρίτο όροφο.Όμως η περίπτωσή του δεν είναι η μόνη καθώς από τις έρευνες και τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, εντοπίζεται όργιο παρανομιών στις εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας και οι οποίες απασχολούν το 40% του προσωπικού τους χωρίς ασφάλιση, αναγκάζοντάς τους να δηλώνουν ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, για να μην πληρώνουν τα ένσημά τους.
Αυτό αποκάλυψε ο Μιχάλης Χάλαρης, ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM όπου μίλησε για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο των εταιριών καθαρισμού, γεγονός που ανάγκασε τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση νόμου που απαγορεύει τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για τρία χρόνια, εάν διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ακόμη, έχει δοθεί εντολή να μην καταβάλλονται πληρωμές σε εταιρίες καθαρισμού, εάν δεν έχει ελεγχθεί προηγουμένως το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων τους.
Ωστόσο όλα αυτά, καταλύονται μπροστά στην τραγωδία με τον 44χρονο Αιγύπτιο Αζίζ Εμάντ που όπως διαπιστώθηκε, ήταν ασφαλισμένος από ως οικοδόμος στο ΙΚΑ από το 1998 έως το 2004 και εν συνεχεία μέχρι το 2008 φερόταν ως κατ'οίκον εργαζόμενος και αυτοαπασχολούμενος, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται ο ίδιος να καταβάλει τα χρήματα για τα ένσημά του.
Και από το 2008 ως την ημέρα που έχασε τη ζωή του ο όμως και μετά δεν καλύπτονταν από κανέναν ασφαλιστικό φορέα, παρά το γεγονός ότι τον απασχολούσε εταιρία καθαριότητας, με σύμβαση με το Δημόσιο και δη, το υπουργείο Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το θάνατο του Αιγύπτιου εργαζόμενου καθαριότητας, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη και ανενόχλητη εργοδοτική αυθαιρεσία, ειδικότερα στον χώρο της καθαριότητας και υπενθυμίζει ότι η Συνομοσπονδία και τα συνδικάτα έχουν κάνει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους φορείς.
Η ΓΣΕΕ καλεί τέλος το Υπουργείο Εργασίας το ΣΕΠΕ και τη δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα στην τιμωρία των υπευθύνων και στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και τη φροντίδα της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου