Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Τα πλήθοι επιτείθονται στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο (αποκλειστικες φωτο)

 Εκατοντάδες Αιγύπτιοι εισέβαλαν χθες βράδυ στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, πετώντας δεκάδες έγγραφα και την σημαία της χώρας από τα παράθυρα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ, η οικογένειά του και το διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψαν τη χώρα.


Εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ από την Ιερουσαλήμ υποστήριξε πως οι διαδηλωτές που μπήκαν στο κτίριο έφθασαν ως το χώρο της εισόδου αλλά δεν εισήλθαν στους κύριους χώρους της διπλωματικής αποστολής, ενώ ο πρεσβευτής Γιτζάκ Λεβανόν ήταν ασφαλής στην πρεσβευτική κατοικία. Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρεσβευτή, τα μέλη της οικογένειάς του και τους διπλωμάτες προσγειώθηκε στο Ισραήλ. ...Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα διαδηλώσεων στο Κάιρο και την Γκίζα και συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ τραυματίες είναι και 46 αστυνομικοί. 

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, που ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων που είχαν οδηγήσει στην ανατροπή του του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. 
Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία στην άλλη όχθη του Νείλου (Γκίζα) και χρησιμοποιώντας σφυριά και μεταλλικές ράβδους κατεδάφισαν τον προστατευτικό τοίχο.
Η αστυνομία και οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αρχικά παρακολούθησαν αμέτοχες τα τεκταινόμενα, στη συνέχεια όμως επενέβησαν, διέλυσαν τους διαδηλωτές και έκαναν 4 συλλήψεις.

"Αυτή η ενέργεια δείχνει το θυμό που νιώθουν οι νεαροί Αιγύπτιοι επαναστάτες κατά του Ισραήλ, ιδίως μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στα σύνορα της Αιγύπτου που οδήγησαν στο θάνατο Αιγύπτιων στρατιωτών", είπε στο πρακτορείο Reuters ο Αιγύπτιος πολιτικός αναλυτής Nabil Abdel Fattah. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου, τρεις Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε συνοριακό επεισόδιο.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την τουρκική αλλαγή πολιτικής, δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό στρατηγικό περιβάλλον στη Μ. Ανατολή. Επ' αυτού θα επανέλθουμε σύντομα.


Πηγές: www.naftemporiki.gr, Reuters

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου