Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η Ρωσία δυσανασχετεί με το «πρόθυμο λιοντάρι»

Αμερικανικά F16 πετούν στον ουρανό της Ιορδανίας, ενώ στο έδαφος της χώρας έχουν αναπτυχθεί συστοιχίες πυραύλων πάτριοτ.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και 19 αραβικών χωρών...Η στρατιωτική άσκηση με το όνομα «Πρόθυμο Λιοντάρι» έχει προκαλέσει το μένος της Ρωσίας, η οποία θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η Δύση ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά, σε ότι αφορά τον εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία.

Ιορδανοί αξιωματούχοι πάντως, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν σχετίζονται με τα τεκταινόμενα στη Συρία.

«Επιβεβαιώνω ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν συμμετέχει και ούτε θα συμμετάσχει σε αυτήν την άσκηση. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις μετά το τέλος της άσκησης, δεν το έχουμε συζητήσει, αλλά οι δυνάμεις δεν θα παραμείνουν, εκτός αν η κυβέρνηση της Ιορδανίας ζητήσει να κρατήσει τα F16 και τους πάτριοτ», δήλωσε ο επιτελάρχης των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων Αουνί ελ Εντγουάν.

Στη Συρία εν τω μεταξύ, οι ισορροπίες δείχνουν να αλλάζουν.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών. Πρόκειται για την πόλη Κουσέιρ, στα κεντροδυτικά της χώρας.

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας πόλη. Αφενός συνδέει τη Δαμασκό με τη Μεσόγειο και αφετέρου από εκεί περνούν τα όπλα που προμηθεύονται οι Σύροι αντάρτες από το Λίβανο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου