Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

«ΚΟΥΡΕΜΑ»: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ- ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΗΝΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ (διορθωμένο)

«Κούρεμα» σημαίνει «όχι τελικό κούρεμα της τιμής-αξίας», αλλά «κούρεμα της παρούσας-αρχικής τιμής-αξίας» της τιμής των ομολόγων» την στιγμή του «κουρέματος». Τι σημαίνει αυτό; Ότι αλλάζουμε τα ομόλογα ονομαστικής αξίας Α, επιτοκίου Β και λήξης χρονικού διαστήματος Γ, με άλλα «κουρεμένα»,

τα οποία είναι της ιδίας ονομαστικής αξίας Α και ιδίου επιτοκίου Β, του ιδίου ή μεγαλύτερου χρόνου λήξης π.χ, 3Γ (δηλ. τριπλασίου της αρχικής χρονικής διάρκειας), αλλά με μια περίοδο χάρητος μη-πληρωμής των τόκων και χωρίς επανακεφαλοποίησης των τόκων αυτών Επειδή λοιπόν τα «κουρεμένα» αυτά ομόλογο δεν θα αποδώσουν στην λήξη των το αναμενόμενο κέρδος των (κεφάλαιο+τόκους), αλλά μειωμένο κατά τους μη-καταβληθέντες τόκους στην περίοδο χάρητος, έχουν (το «κουρεμένα» ομόλογα») μειωμένη («κουρεμένη»») αξία της στιγμή του «κουρέματος» (μειωμένη «παρούσα» αξία). ...


Αυτό σημαίνει ότι η «παρούσα» απομειωμένη αξία των «κουρεμένων» ομολόγων, θα αυξάνεται σταδιακά, όσο θα πλησιάζουν στην λήξη των, επειδή η αναμενομένη «χασούρα» των (από την μη-καταβολή των «χαρισμένων» τόκων) θα μειώνεται σταδιακά, καθώς θα μειώνεται και η απομένουσα περίοδο χάρητος. Με άλλα λόγια, ενώ τα «κουρεμένα» ομόλογο θα πληρωθούν στην νέα λήξη των (επιμηκυσμένη ή όχι) στο άρτιο (στην ονομαστική των αξία), το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί από τον οφειλέτη (και θα εισπραχθεί από τον δανειστή) θα είναι μειωμένο μόνο κατά το ποσό των μη-καταβληθέντων («χαρισμένων») τόκων στην περίοδο χάρητος.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά το κεφάλαιο των ομολόγων (δανείων) θα πληρωθεί στο ακάεραιο, αλλά ο δανειστής θα χάσει (και αντίστοιχα ο οφειλέτης θα οφελειθεί) κατά το ποσόν των «χαρισμένων» τόκων στην περίοδο χάρητος. Δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες δεν δίνονται από τους δανειστές.


Σημ. Είναι προφανής η διαφορά του «κουρέματος» των ομολόγων, με την «επιμήκυνση» του χρέους (των ομολόγων) που συμφωνήθηκε π.χ. στην συμφωνία της στην Σύνοδο Κορυφής της 21-07-2011 (η οποία τώρα ακυρώθηκε). Στην επιμήκυνση, του χρέους ανταλλάσσονται τα αρχικά ομόλογα με νέα, τα οποία όμως λήγουν σε μακρότερο χρονικά διάστημα των αρχικών και τα οποία (δεύτερα ομόλογα) τοκίζονται με μικρότερο συνήθως (ή και μεγαλύτερο) επιτόκιο, με αποτέλεσμα το τελικό συνολικό ποσό που καταβάλλεται στα δεύτερα αυτά ομόλογα να είναι μεγαλύτερο αυτού των αρχικών ομολόγων.


Συμπέρασμα: Στο «κούρεμα» το όφελος του οφειλέτη είναι μόνο «στιγμιαίο» (την στιγμή του «κουρέματος», ενώ στο βάθος χρόνου εξαφανίζεται. Αντίστοιχα, η αξία των «κουρεμένων» ομολόγων μειώνεται «στιγμιαία» (την στιγμή του «κουρέματος»), ενώ σταδιακά στο βάθος χρόνου, η αξία των αποκαθίσταται. Παρά ταύτα, το «κούρεμα» συνεπάγεται μια ελάφρυνση των τακτών τοκοχρεωλυτικών υποχρεώσεων του οφειλέτη.


Δημ. Αντωνίου
 http://zoidosia.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου