Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αυτοπυρπολισμός μοναχών στο Θιβέτ

Πλήρως εξοπλισμένοι αστυνομικοί με αυτόματα και λοστούς στέκονται φρουροί έξω από ένα τεράστιο μοναστήρι του Θιβέτ στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου έχουν αυτοπυρποληθεί αρκετοί Βουδιστές μοναχοί.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ), οι κάτοικοι του μοναστηριού Κίρτι, ενός από τα πιο σημαντικά για τους Βουδιστές του Θιβέτ, ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες που μοιάζουν με πολιορκία από το Μάρτιο, όταν ένας νεαρός μοναχός αυτοπυρπολήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θρησκευτική καταπίεση, με αποτέλεσμα το θάνατό του...Από τότε σύμφωνα με ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα πέντε μοναχοί έχουν αυτοπυρποληθεί στο μοναστήρι που βρίσκεται στη μικρή πόλη Αμπα, ενώ το σύνολό τους φτάνει τους εννιά αν υπολογιστούν περιστατικά και στη γύρω περιοχή. Αυτή την εβδομάδα η Βουδίστρια μοναχή Tenzin Wangmo έγινε η πρώτη γυναίκα που αυτοπυρπολείται σε μια δραματική κλιμάκωση των διαμαρτυριών.

Η πόλη Αμπα και το μοναστήρι Κίρτι έχουν καταστεί ο πυρήνας του ολοένα και αυξανόμενου θυμού για τη διάβρωση του πολιτισμού του Θιβέτ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του ΓΠΕ που βρίσκονται στην πόλη, μεγάλες ομάδες στρατιωτών με στολές παραλλαγής κρατούν αυτόματα και αιχμηρούς σιδερολοστούς και πυροσβεστήρες ενώ λεωφορεία της αστυνομίας, φορτηγά και τεθωρακισμένα έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους.

Τα καταστήματα και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά και ο κόσμος συνεχίζει τις καθημερινές του ασχολίες, αλλά αστυνομικοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται της πόλης.











(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου